Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στο κόκκινο η βόρεια Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Eπιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές - Προς παράταση του lockdown

Στο κόκκινο η βόρεια Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Eπιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές - Προς παράταση του lockdown
Πάνω από 500 οι διασωληνωμένοι, αυξήθηκαν κατά 110% οι νοσηλευόμενοι σε 12 ημέρες - Εισηγήσεις για μέτρα τύπου Κίνας
Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ο ιός δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά, να έχουν πλέον κορεστεί και να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μη δούμε «εικόνες Ιταλίας» με διαλογή ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20/11 ότι προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, παρά την άρνηση των ιδιοκτητών κλινικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνδράμουν τις προσπάθειες του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας είναι δραματική.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ για covid.
Δεδομένου όμως ότι τα κρούσματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη βόρεια Ελλάδα δεν υποχωρούν, η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό προς νοσοκομεία της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.
Η μεταφορά των ασθενών σχεδιάζεται να γίνει είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως για παράδειγμα ειδικά διαμορφωμένα τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους ασθενείς.
Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν άλλους ασθενείς, στο κόκκινο βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα να είναι και αυτή στα όρια της.
Μέχρι στιγμής η Αττική αντέχει και χάρη σε αυτή την αντοχή είναι που παραμένει όρθιο ακόμα και το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 4.079, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 110% μέσα σε 12 ημέρες.
Από τους νοσηλευόμενους αυτούς, οι 6 στους 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ στους 504 ανέρχονται και οι διασωληνωμένοι (το 54% αυτών είναι σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας).
Τα δεδομένα αυτά αν μη τι άλλο δείχνουν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν.
Οι ειδικοί υποστήριζαν πως από αύριο Σάββατο 21/11 θα αρχίζαμε να βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπήρχε μεγάλη μείωση στα κρούσματα.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και για αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες προτείνουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και πιο αυστηρό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown στις 30/11 και για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, δεν ανταποκρίνονται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα.
Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.

Στους 1.347 οι νεκροί

Στους 1.347 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 19/11 ότι τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.227 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.227, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261 (ημερήσια μεταβολή +3,9%), εκ των οποίων 53,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.347 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 499 (69.3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 85.261 κρουσμάτων, τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.177.279 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 133.255 δείγματα.

Παραδοχή Πέτσα: Δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown αρχές Δεκεμβρίου

Τη θέση ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας είπε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση.
«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Βέβαια το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει με προσεκτικά βήματα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη και την έξαρση κρουσμάτων παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εδώ και δύο εβδομάδες, ο κ.Πέτσας είπε πως υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός.
«Ένα μεγάλο κύμα πήγαινε να γίνει τσουνάμι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφερόμενος στην τηλεργασία, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία.

Βατόπουλος: Να λάβουμε μέτρα Κίνας, πιο αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες

Για πολύ ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τύπου Κίνας και να καταστεί πιο αυστηρό το lockdown για δύο εβδομάδες.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.
Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν.
Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.  
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί.
Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα.
Στη Wuhan έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή.
Ένα lockdown τύπου Wuhan για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, είπε πως δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας μετά την άρνηση των κλινικαρχών να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, επιτάσσονται για διάρκεια δύο εβδομάδων δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρ. Σαραφιανός ΑΕ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και για τη ΕUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορΩνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπ.Υγείας.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Το αίτημα και... η άρνηση
 
Σημειώνεται πως με σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών ζητούνταν η εθελοντική διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.
Το αίτημα του υπουργείου Υγείας για απάντηση έληξε στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης 19/11.
Οι ιδιωτικές κλινικές ήταν αρνητικές.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιοκτητών Κλινικών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, επικαλούμενη φόβους διασποράς της νόσου αλλά και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη παραδώσει non Covid κλίνες για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών.
«Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.
Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές.
Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19.
Δεν έχουμε άλλωστε την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ: Μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για covid διαθέσιμες στη Θεσσαλονίκη – 45 στην Αττική

Υπό ασφυκτική πίεση λειτουργεί το ΕΣΥ όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με αυτά, στη Θεσσαλονίκη αυτή είναι διαθέσιμες μόλις 4 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, στην Αττική κενές είναι 45 και σε όλη την χώρα η διαθεσιμότητα περιορίζεται σε 96 κλίνες.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651.
Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Μόλις 4 κενές στη Θεσσαλονίκη – 45 στην Αττική

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
Στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης