Τα έργα του ΑΔΜΗΕ «πρασινίζουν» τα νησιά

tags :
Τα έργα του ΑΔΜΗΕ «πρασινίζουν» τα νησιά
Το 2020 αποδείχθηκε μια κομβική χρονιά για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ σε όλη τη χώρα, φέροντας τα νησιά μας ένα βήμα πιο κοντά στη φθηνή, καθαρή και ασφαλή ηλεκτροδότηση. Παρά τις αντιξοότητες που επέφερε η πανδημία για την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ο Διαχειριστής επέδειξε ανθεκτικότητα χάρη στις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων αλλά και των αναδόχων που υλοποιούν τα έργα του. Το 2021 προμηνύεται εξίσου καθοριστικό το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, αναδεικνύοντας τον Διαχειριστή στον μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή σήμερα στη χώρα.

Ο ΑΔΜΗΕ βάζει στην «πρίζα» την Κρήτη

Δύο μεγάλα ορόσημα επιτεύχθηκαν τη χρονιά που διανύουμε για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Τον Ιούνιο υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής –τη ναυαρχίδα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αξίας 1 δισ. ευρώ– θέτοντας το ιστορικό έργο σε τροχιά υλοποίησης. Ταυτόχρονα, στη γραμμή τερματισμού πλησιάζει η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της Πελοποννήσου, με την οποία θα καλυφθεί το 1/3 των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Στις αρχές του 2021, η Κρήτη θα τροφοδοτηθεί για πρώτη φορά με ασφαλές, καθαρό και φθηνό ρεύμα από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς και το 2023 –όπου θα ολοκληρωθεί η «μεγάλη» διασύνδεση– τα φουγάρα των ρυπογόνων μονάδων θα κλείσουν οριστικά, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού κατά 60%.

Διασυνδέονται 10 νησιά των Κυκλάδων

Το 2020 ολοκληρώθηκαν η δεύτερη και η τρίτη φάση διασύνδεση των Κυκλάδων, δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ περίπου τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την ΕΕ. Ήδη, η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος και η Σύρος έχουν ενταχθεί στην «οικογένεια» των διασυνδεδεμένων νησιών και σειρά παίρνουν πλέον οι Νότιες Κυκλάδες και, συγκεκριμένα η Σαντορίνη, η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος. Η τέταρτη φάση των Κυκλάδων, ύψους 493 εκατ. ευρώ, ξεκινά με τον διαγωνισμό της Σαντορίνης έως το τέλος του έτους και ακολουθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες των υπόλοιπων νησιών το πρώτο εξάμηνο του 2021. Συνολικά έως το 2024, θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 10 Κυκλαδονήσια, μειώνοντας τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατά 90 εκατ. ευρώ.

Σταθερή ηλεκτροδότηση και στις Σποράδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη νησιωτική διασύνδεση: η γραμμή 150 kV που θα συνδέσει τη Σκιάθο με το Μαντούδι Ευβοίας. Η ένταξη στο Σύστημα Υψηλής Τάσης την Άνοιξη του 2022 θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα ενεργειακής σταθερότητας που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Σποράδων. Ανθεκτικά και ελαφριά υποθαλάσσια καλώδια θα χρησιμοποιηθούν και σε αυτό το έργο, τα οποία θα καλύψουν απόσταση 30 χιλιομέτρων και θα ποντιστούν σε βάθος 400 μέτρων. Για τις ανάγκες του έργου, θα κατασκευαστεί στη Σκιάθο υποσταθμός κλειστού τύπου (GIS).

Αναβαθμίζεται ενεργειακά η Πελοπόννησος

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται και η επέκταση του Συστήματος 400 kV της Πελοποννήσου, με τον «Δυτικό Διάδρομο» (110 εκατ. ευρώ) να αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2021 μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Ανατολικού Διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την Κόρινθο και την Αττική και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την περιοχή και ενισχύει τις δυνατότητες αξιοποίησης του αιολικού και ηλιακού δυναμικού της περιοχής. Επιπλέον, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου.



Δεκέμβριος 2020 - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης