Π. Χατζηγιάννης: Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αττικής περνά μέσα από την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου

Π. Χατζηγιάννης: Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αττικής περνά μέσα από την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου
Με επενδύσεις που αγγίζουν τα 130 εκ. ευρώ και επιδόσεις - ρεκόρ, η ΕΔΑ Αττικής γεφυρώνει το ενεργειακό παρελθόν και μέλλον της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας

Είναι γνωστό ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τα Ευρωπαϊκά κράτη και η χώρα μας οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις σε ότι αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι σταδιακά θα πρέπει να γίνει η μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χρήση του φυσικού αερίου, αποτελεί σημαντικό βήμα, μιας και είναι το πλέον «καθαρό» από τα συμβατικά, ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, η εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην Αττική -τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας- προϋποθέτει αφενός την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών, αλλά και την παροχή κινήτρων στους τελικούς καταναλωτές ώστε να γίνει η μετάβαση. Η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, λειτουργώντας ως ο διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, έχει αναλάβει την κρίσιμη αποστολή της απρόσκοπτης, καθημερινής τροφοδοσίας δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και της ενίσχυσης της διείσδυσης αυτού του περιβαλλοντικά φιλικού και αποδοτικού καυσίμου σε κάθε δήμο και κάθε γειτονιά της Αττικής. Η ΕΔΑ Αττικής λοιπόν, είναι ο φορέας που έχει αναλάβει να γεφυρώσει το παρελθόν με το μέλλον σε ότι αφορά στην κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας της Αττικής, την ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της αποστολής, η ΕΔΑ Αττικής έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση: Να επενδύει συνεχώς σε ένα καθαρότερο μέλλον για την Αττική και να μεριμνήσει ώστε να έχουν όλοι καταναλωτές της Περιφέρειας ισότιμη πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρότερη και πιο ασφαλή ενέργεια. Για την εκτέλεση αυτής της αποστολής η Εταιρεία έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για την πενταετία 2021 - 2025, με στόχο να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια και να ενισχύσει την ενεργειακή ισότητα των καταναλωτών της Αττικής. Ένας στόχος που φαίνεται εφικτός αν δει κανείς τις φετινές επιδόσεις - ρεκόρ της Εταιρείας σε ότι αφορά στην επέκταση του δικτύου διανομής και τη διασύνδεση νέων καταναλωτών στο σύστημα τροφοδοσίας. Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς, η ΕΔΑ Αττικής κατασκεύασε περισσότερα χιλιόμετρα δικτύου και εγκατέστησε περισσότερους νέους μετρητές από κάθε άλλη χρονιά.

Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν εκεί. Για το διάστημα 2021 - 2025, η Εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 129,2 εκ. ευρώ οι οποίες προβλέπουν:

  • Κατασκευή νέων υποδομών δικτύου διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης μήκους 563 χιλιομέτρων

  • Σύναψη 97 χιλιάδων νέων συμβάσεων σύνδεσης

  • Κατασκευή 40 χιλιάδων νέων παροχετευτικών αγωγών

  • Τροφοδότηση 255 χιλιάδων μετρητών στο τέλος της πενταετίας

  • Διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου που θα ξεπεράσει τις 5,37 TWh το έτος 2025

Πρόκειται για αναπτυξιακές δράσεις που θα αυξήσουν το ποσοστού κάλυψης της ΕΔΑ Αττικής στις περιοχές ευθύνης της στο 68%, από 58% που είναι σήμερα.

Πέραν όμως από το αμιγώς αναπτυξιακό της πλάνο, η Εταιρεία συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ισότητας και μέσω συνεργασιών και πρωτοβουλιών παροχής κινήτρων στους καταναλωτές για χρήση φυσικού αερίου, αλλά και με τη συμμετοχή της σε δράσεις επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ, που σκοπό έχουν την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε δήμους που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά μέχρι στιγμής. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ Αττικής είναι ο φορέας υλοποίησης προγράμματος του ΥΠΕΝ για την επιχορήγηση έως και 100% του κόστους αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη φυσικού αερίου σε κατοικίες.

Είναι σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, σημαίνει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών, που αποτελείται -κυρίως- από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε κάθε δήμο, θα πρέπει να κάνουν ολοένα μεγαλύτερη χρήση του φυσικού αερίου, ως του πλέον αποδοτικού, οικονομικού και περιβαλλοντικά φιλικού συμβατικού καυσίμου. Και η ΕΔΑ Αττικής, φροντίζει καθημερινά, με όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού εθνικού στόχου, προς όφελος της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας και πρωτίστως των ίδιων των καταναλωτών.


Ο κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής


Δεκέμβριος 2020 - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης