Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΖeniΘ: Ασύμμετρη κατανομή των έργων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ

ΖeniΘ: Ασύμμετρη κατανομή των έργων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ
Υπέρ της σταδιακής αντικατάστασης των δομών CNG, στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τάσσεται η ΖeniΘ
Πύκνωση των συνδέσεων αερίου στο υφιστάμενο δίκτυο Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, με έμφαση στην εμπροσθοβαρή κατασκευή́ μετρητών σε περιοχές του αστικού́ ιστού́ με χαμηλή, έως τώρα διείσδυση του φυσικού αερίου, προτείνει η ΖeniΘ.

Πρόκειται για μία από τις βασικές θέσεις που κατάθεσε η εταιρία στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί της εισήγησης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το Σχέδιο Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, κατά την περίοδο 2021-2025. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην ίδια διαβούλευση 9 φορείς και φυσικά πρόσωπα από το Ωραιόκαστρο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ να επεκτείνει το δίκτυο σε διάφορα σημεία της περιοχής τους.

Πέρα από την πύκνωση των συνδέσεων, η ΖeniΘ τάσσεται υπέρ της σταδιακής αντικατάστασης των δομών CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) από μόνιμο δίκτυο διανομής, σε όλες τις περιοχές που προσωρινά τροφοδοτούνται με CNG.

Ομαλή αύξηση των νέων συνδέσεων

Σχετικά με το Σχέδιο της ΔΕΔΑ, η εταιρία κρίνει ως μάλλον ασύμμετρη την κατανομή των Έργων Ανάπτυξης, καθώς τα περισσότερα νέα έργα κατανέμονται στα πρώτα έτη, και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο 2021-2022, σε αντιδιαστολή με τα έτη 2023-2025. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά περιοχές της Λοιπής Ελλάδας, το σχέδιο για τα έτη 2023-2025, παρουσιάζει μηδενική ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης για τις περισσότερες περιοχές, όπως επισημαίνει η ΖeniΘ.

Η εταιρία προτείνει επίσης να κατασκευαστούν περισσότεροι νέοι μετρητές σε όλα τα έτη, με έμφαση την διετία 2024-2025, με τρόπο που να επιτυγχάνεται η συνεχής και ομαλή αύξηση των νέων συνδέσεων σε όλη τη διάρκεια της περιόδου με συνεχή βελτίωση του δείκτη διείσδυσης

Τυποποίηση των σχεδίων ανάπτυξης

Τέλος, η Ζενίθ ζητά καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Διαχειριστών, καθώς διεξάγονται παράλληλα οι δημόσιες διαβουλεύσεις επί των σχεδίων ανάπτυξης όλων των Διαχειριστών, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση των αναπτυξιακών πλάνων, όσον αφορά στη μορφή, τη δομή, τον όγκο και την ποιότητα των πληροφοριών, που παραθέτουν.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει στη ΡΑΕ να τυποποιήσει το περιεχόμενο των σχεδίων, πράγμα που θα διευκολύνει την επεξεργασία και την αξιολόγησή τους από τους χρήστες του συστήματος και παράλληλα ζητεί από τους Διαχειριστές περισσότερα αριθμητικά στοιχεία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης