Ενέργεια

Α. Δαγούμας: Η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των «παικτών» στο Τarget Μodel

Α. Δαγούμας: Η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των «παικτών» στο Τarget Μodel
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τυχόν στρεβλώσεις στην αγορά
Η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των «παικτών» στο Target Model, σημείωσε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά επίπεδα τιμών που καταγράφονται ιδιαίτερα στην Αγορά Εξισορρόπησης.

«Η ΡΑΕ είναι παρούσα επί του θέματος, βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επισήμανε πως εκλήθησαν στην Αρχή εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών, για να τεκμηριώσουν την πολιτική υποβολής των προσφορών τους. «Αντιδράσαμε έγκαιρα», τόνισε, συμπληρώνοντας πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τυχόν στρεβλώσεις στην αγορά.

Όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει διεθνώς ένας γενικός κανόνας για την τεκμηρίωση τυχόν καταχρηστικών συμπεριφορών. Έτσι, ο έλεγχος εναπόκειται στα ποσοτικά δεδομένα που θα προκύψουν από την ανάλυση της στρατηγικής που ακολουθεί κάθε «παίκτης» στο Target Model, με κριτήρια τη συστηματικότητα της τακτικής που ακολουθεί κατά την υποβολή των προσφορών, καθώς και το εύρος των επιπτώσεων που αυτή έχει.

«Χρειάζεται μια διαδικασία για να καταλήξουμε αν μια συμπεριφορά αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Παρακολουθούμε τη συμπεριφορά και τη συστηματικότητα. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να τεκμηριωθεί η επιβολή προστίμου ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως οι κατάλληλες προσαρμογές του αλγόριθμου του ΑΔΜΗΕ. Εφαρμόζουμε το ενωσιακό πλαίσιο και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Δαγούμας.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν μεταβατικά μέτρα, όπως η θέσπιση διαφορετικών ορίων διακύμανσης των τιμών για μια περίοδο.

«Πρεμιέρα» στις 9/12 του εργαλείου σύγκρισης τιμών

Στην ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Δαγούμας ανήγγειλε επίσης ότι το online εργαλείο σύγκρισης τιμών θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη Τετάρτη (9/12), στη διεύθυνση www.energycost.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί και θα παρουσιάζονται 275 διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 112 φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Στη διεύθυνση αυτή οι καταναλωτές θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα διαθέσιμα τιμολόγια, αλλά και να καταχωρούν τα στοιχεία της κατανάλωσής τους και τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους (π.χ. μονοφασική, ή τριφασική), να δηλώνουν αν προτιμούν προϊόν σταθερής τιμής ή με ρήτρα και να βλέπουν ποιο προϊόν και προμηθευτής είναι φθηνότερα. Παράλληλα η ΡΑΕ αναβαθμίζει το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Ήδη 400 αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού

Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΝ για την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ σημείωσε πως δεν προκύπτει ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ με βάση την ποσοτικοποίηση των δρομολογούμενων παρεμβάσεων από τη διεθνή εταιρεία που ανέλαβε τη σχετική μελέτη για λογαριασμό της Αρχής. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη ΡΑΕ εντός του μήνα.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα πρώτα στοιχεία από τις αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ καταδεικνύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, από την 1η Δεκεμβρίου που έχει ανοίξει το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, και μέχρι την Πέμπτη (3/12) είχαν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης