Ενέργεια

Οι προϋποθέσεις της Κίνας για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας - Οι αναγκαίες δράσεις

Οι προϋποθέσεις της Κίνας για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας - Οι αναγκαίες δράσεις
Η Κίνα μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας άνθρακα χωρίς CCUS το 2045, αναφέρει η νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Energy Foundation China

Η Κίνα πρέπει να κλείσει όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα που λειτουργούν χωρίς τη δέσμευση άνθρακα, εάν το Πεκίνο θέλει να επιτύχει τον στόχο του για «ουδετερότητα του άνθρακα» έως το 2060, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Energy Foundation China.

«Μέσω της άμεσης διακοπής της νέας κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ταχείες αποσύρσεις μικρού μέρους παλαιών, σταθμών άνθρακα και η σταδιακά μειωμένη χρήση για τις μονάδες λειτουργίας, η Κίνα μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας άνθρακα χωρίς CCUS περίπου το 2040-2045, όταν η πλειοψηφία των υπαρχόντων σταθμών φτάσει μια διάρκεια ζωής 30 ετών», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

«Η ανάληψη δράσεων όπως η σταδιακή κατάργηση της ενέργειας άνθρακα αντί της ανανεώσιμης ενέργειας ή η μετάβαση σε μεταφορές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα υποστηρίξει άλλους αναπτυξιακούς στόχους όπως η βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και η διεθνής ηγεσία της επιστήμης και της τεχνολογίας», δήλωσε ο Leon Clarke, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Παγκόσμιας Βιωσιμότητας το Πανεπιστήμιο του Maryland.

Κορυφή της Κίνας στην κατανάλωση άνθρακα

Ωστόσο, ο άνθρακας εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Κίνας, αντιπροσωπεύοντας το 58% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας το 2019. Η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, χρησιμοποιεί άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χάλυβα και τσιμέντου.

Η Κίνα πρέπει να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα εάν θέλει να επιτύχει τους στόχους της. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση στο εγγύς μέλλον, επειδή πολλές περιοχές στη χώρα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση.

Η Κίνα συνεχίζει να εγκρίνει τη χωρητικότητα άνθρακα, συμβάλλοντας στην αύξηση των παγκόσμιων προστιθέμενων δυνατοτήτων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης