«Όχημα» διάδοσης του net-metering η αύξηση του ορίου στα 3 MW από το ΥΠΕΝ

«Όχημα» διάδοσης του net-metering η αύξηση του ορίου στα 3 MW από το ΥΠΕΝ

Τριπλασιασμός του πλαφόν ισχύος, με ρύθμιση του υπουργείου στο πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο

 

Τη δυνατότητα για μεγαλύτερη μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων μέσω του net-metering δίνει το ΥΠΕΝ, μέσω ρύθμισης στο πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο, με την οποία αυξάνει στα 3 MW τη μέγιστη ισχύ των σχετικών μονάδων ΑΠΕ.

 Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει το προηγούμενο μέγιστο όριο ισχύος, το οποίο ήταν 1 MW. Με δεδομένο ότι οι εφαρμογές ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα μας αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την ιδιοκατανάλωση «πράσινου» ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, στην πράξη η παρέμβαση του υπουργείου ανοίγει τον δρόμο ώστε εταιρείες να περικόψουν το κόστος τους για ηλεκτρική ενέργεια, εγκαθιστώντας συστήματα έως και 3πλάσιας ισχύος, σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς.

Ε
νδιαφέρον για φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW

Παράγοντες από τον κλάδο των developer φωτοβολταϊκών σταθμών επισημαίνουν πως η εν λόγω παρέμβαση έρχεται να διευρύνει την εφαρμογή του net-metering, από μία ολοένα μεγαλύτερη μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων που αντιλαμβάνεται πως οι σχετικές εφαρμογές είναι ένα σημαντικό «όχημα» για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, πολλοί εταιρικοί τους πελάτες, στους οποίους έχουν ήδη εγκαταστήσει μονάδες για net-metering, είχαν την πρόθεση να επενδύσουν σε συστήματα μεγαλύτερα από 1 MW.

Με βάση τους ίδιους παράγοντες, εξάλλου, η αύξηση του ορίου ισχύος βελτιώνει τις οικονομίες κλίμακας, καθιστώντας το net-metering ακόμη πιο ελκυστικό οικονομικά σε καταναλωτές μέσης τάσης. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, για όσους από αυτούς τους καταναλωτές πληρούν μερικές προϋποθέσεις, τα ποσοστά εξοικονόμησης είναι τόσο υψηλά, που ένα φωτοβολταϊκό ισχύος ακόμη και 3 MW μπορεί να αποσβεστεί σε 5-6 χρόνια.

Όσον αφορά τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, σημειώνουν ενδεικτικά τα logistics center, τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα σουπερμάρκετ καθώς και μικρές βιομηχανικές μονάδες. Κατηγορίες καταναλωτών που διαθέτουν στις υποδομές τους ελεύθερους χώρους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ενώ έχουν σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος, για να συμψηφίσουν.

Ζητούμενο ο μεγαλύτερος δυνατός ταυτοχρονισμός

Πέρα από τις σημαντικές καταναλώσεις, με βάση τα στελέχη της αγοράς, μία ακόμη προϋπόθεση αποτελεί ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος ταυτοχρονισμός παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε ο κάτοχος του φωτοβολταϊκού να αποφεύγει σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση από ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αν γίνει σωστή διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος, τότε το όφελος για τον κάτοχό του μέσω του net-metering θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα έσοδα που θα μπορούσε να αποκομίσει ως παραγωγός ΑΠΕ, δηλαδή πουλώντας την ηλεκτροπαραγωγή στο σύστημα, με την τιμή αναφοράς που θα «κλείδωνε» συμμετέχοντας σε διαγωνισμό. Έτσι, η αύξηση του ορίου αναμένεται να δώσει το έναυσμα για την προώθηση του net-metering, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα, έξω από το πλαίσιο συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης