Δέσμευση της Κίνας για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030

Δέσμευση της Κίνας για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030
Σε νέα πιο ελπιδοφόρα βάση οι υποσχέσεις της Κίνας για μείωση του άνθρακα

Σε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια KW θα ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Κίνας ως το 2030, σύμφωνα με τα όσα είπε το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Xi Jinping.

Ειδικότερα, η Κίνα δεσμεύεται τώρα να μειώσει τις εκπομπές της ανά μονάδα ΑΕΠ κατά «περισσότερο από 65%» σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005 (σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο της μείωσης μεταξύ 60% και 65%).

Επιπλέον, o Xi Jinping εξασφάλισε ότι το 2030 το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25% (πέντε μονάδες περισσότερο από την προηγούμενη υπόσχεση) και ότι θα πολλαπλασιάσει την τρέχουσα αιολική και ηλιακή χωρητικότητα σχεδόν κατά τρεις μονάδες.

Εντατική προσπάθεια της Κίνας για μείωση του άνθρακα

«Η προσπάθεια της Κίνας θα αυξηθεί για να μειώσει την ένταση του άνθρακα και να εξασφαλίσει ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Li Shuo, στέλεχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης, Greenpeace.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η ΕΕ και η Κίνα συσσωρεύουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εκπομπών (με περίπου 10% και 30% αντίστοιχα των αερίων που εκδιώχθηκαν το 2018).

Γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινά από την αρχή. Αυτό γιατί μετά την ανακοίνωση αυτή της Κίνας, την αναμενόμενη επιστροφή των ΗΠΑ (λόγω Biden) στη Συμφωνία του Παρισιού και τον νέο στόχο της ΕΕ, τα ζητήματα θα τεθούν επι τάπητος και νέα πιο στέρεα βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης