Περιβάλλον

Στον ρυθμό της βιώσιμης μόδας Adidas και H&M

Στον ρυθμό της βιώσιμης μόδας Adidas και H&M
Aνακύκλωση παλαιών ενδυμάτων.

Η Adidas και η H&M Group συγκαταλέγονται σε μια σειρά εταιρειών μόδας και κλωστοϋφαντουργίας που συνεργάστηκαν για ένα έργο βιώσιμης μόδας χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. To έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας για ρούχα που θα είχαν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση παλαιών ενδυμάτων.

Τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα συλλέγονται και να ταξινομούνται από τη New Cotton Project μέσω προγραμμάτων επιστροφής καταναλωτικών ενδυμάτων. Στη συνέχεια θα αναδημιουργηθούν υφαντικές ίνες με βάση την κυτταρίνη από τη Φινλανδική ειδική βιοτεχνολογίας Infinited Fiber Company, επιβεβαίωσαν οι 12 συνεργάτες του έργου.

Χρήση των υφασμάτων

Οι ίνες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία διαφορετικών τύπων υφασμάτων για ρούχα που σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και πωλούνται από την παγκόσμια μάρκα αθλητικών ειδών Adidas και εταιρείες λιανικής στο H&M Group. 

Το έργο «world first» διευθύνεται από την εταιρεία Infinited Fiber, μαζί με μια κοινοπραξία 11 εταιρειών και οργανισμών που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών Inovafil, Tekstina και Kipas, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν παλιά ρούχα για την παραγωγή νημάτων, υφασμένων υφασμάτων και τζιν , αντίστοιχα.

Ο ειδικός ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών Frankenhuis, έχει επιφορτιστεί με τη διαλογή και την προ-επεξεργασία των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Νοτιοανατολικής Φινλανδίας (Xamk) στοχεύει στην ανάπτυξη μιας τεχνικής λύσης για τη συνεχή επεξεργασία ινών απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας για προ-επεξεργασία.

Ο Petri Alava, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infinited Fiber Company, δήλωσε ότι το New Cotton Project ήταν μια άμεση απάντηση σε σημαντικά και αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή πρώτων υλών όπως το βαμβάκι και οι ίνες με βάση τα ορυκτά ως πολυεστέρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης