Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Την Παρασκευή (18/12) η εξέταση της αίτησης για τον Δυτικό Διάδρομο

ΑΔΜΗΕ: Την Παρασκευή (18/12) η εξέταση της αίτησης για τον Δυτικό Διάδρομο

Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων θα αποφασίσει κατά πόσο θα αρθεί η προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εγκατάστασης των δύο τελευταίων πυλώνων

 

Σχετικά Άρθρα

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξετάσει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων την αίτηση που υπέβαλε χθες (16/12) ο ΑΔΜΗΕ για ανάκληση της προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών εγκατάστασης των δύο τελευταίων πυλώνων του Δυτικού Διαδρόμου.

Το «πάγωμα» των εργασιών ήταν αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στις 27 Νοεμβρίου οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, καθώς μέχρι την εκδίκασή τους (που ήταν προγραμματισμένη για χθες), το Πρωτοδικείο είχε διατάξει την προσωρινή διακοπή τους.

Ωστόσο, η εκδίκαση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, με συνέπεια την αυτόματη επέκταση της προσωρινής διαταγής.
Έτσι, με την αίτηση που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ, και η οποία θα εξεταστεί την Παρασκευή (18/12), ζητά να αρθεί η προσωρινή διαταγή, έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών.

Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες αφορούν την εγκατάσταση των δύο τελευταίων πυλώνων της γραμμής μεταφοράς Μεγαλόπολης – Πάτρας, η οποία αποτελεί τμήμα του Δυτικού Διαδρόμου, για τη σύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου.Διάδρομος, μέσω της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Έτοιμη κατά 98% η υποδομή

Εδώ και περίπου 14 μήνες το υπόλοιπο έργο, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Ωστόσο, παρόλο που η υποδομή είναι έτοιμη κατά 98% οι δύο αυτοί πυλώνες έχουν εξελιχθεί σε «αγκάθι» για την έναρξη λειτουργίας της γραμμής μεταφοράς, έπειτα από τις αντιδράσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Τελευταίο «επεισόδιο» αυτών των αντιδράσεων ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή μεταφοράς διέρχεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το μοναστήρι, από σημεία τα οποία δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τις μοναχές, οι πυλώνες «θα προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα της Μονής».

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση έναρξη λειτουργίας της υποδομής παρατείνει τα προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού της Πελοποννήσου, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για την ευστάθεια των τάσεων του Νοτίου Συστήματος, εάν υπάρξει απώλεια της παραγωγής στην περιοχή.
Επίσης, θέτει εμπόδια στη λειτουργία της «Μεγαλόπολη V» της ΔΕΗ στην πλήρη ισχύ της, ενώ παρατείνει την προοπτική απελευθέρωσης ηλεκτρικού «χώρου» για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos[at]gmail.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης