Ενέργεια

ΗΠΑ: Η υποψήφια υπουργός Ενέργειας ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΗΠΑ: Η υποψήφια υπουργός Ενέργειας ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 O Biden, υποσχέθηκε να κατασκευάσει 550.000 σταθμούς φόρτισης EV και να δημιουργήσει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας επενδύοντας στην έρευνα καθαρής ενέργειας

 

Σχετικά Άρθρα
Όταν η Jennifer Granholm ήταν κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, ηγήθηκε εκστρατείας που εξασφάλισε 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών στην πολιτεία της.

Σύμφωνα με το Reuters η αναμενόμενη υπουργός ενέργειας του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden, η Granholm αντιμετωπίζει τώρα μια μεγαλύτερη πρόκληση: να υλοποιήσει την υπόσχεση της εκστρατείας του και να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταγωνιστούν την Κίνα στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) ως μέρος ενός σχεδίου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Biden είχε δηλώσει ότι η Κίνα ήταν έτοιμη να ξεπεράσει δραματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παραγωγή EV.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να «κατακτήσουν» την αγορά με τις σωστές πράσινες πολιτικές.
Υποσχέθηκε να κατασκευάσει 550.000 σταθμούς φόρτισης EV και να δημιουργήσει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας επενδύοντας στην έρευνα καθαρής ενέργειας.

Για να γίνει αυτό, η διοίκηση του Biden θα πρέπει να πείσει ένα στενά διαιρεμένο Κογκρέσο να εγκρίνει φορολογικές πιστώσεις και δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση τόνωσης.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Η ZETA

Ο Joe Britton, εκτελεστικός διευθυντής της Zero Emission Transportation Association, ή ZETA, ήταν αισιόδοξος ότι η Granholm, η οποία είχε κατ’ επανάληψη προωθήσεις πράσινες πρωτοβουλίες στο Rust-Belt Michigan, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
«Αν καλλιεργήσουμε τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, μπορούμε να δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και η κυβερνήτης Granholm υπήρξε βασικός υποστηρικτής αυτής της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Η ZETA, μια ομάδα 28 εταιρειών αυτοκινήτων και βοηθητικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Tesla Inc, PG&E Corp και Southern Co, δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα για να πιέσει για φιλικές προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολιτικές

Το Υπουργείο Ενέργειας υπό την Granholm, το οποίο θα χρειαζόταν επιβεβαίωση από τη Γερουσία, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη προηγμένων κατασκευών οχημάτων, μπαταριών και αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε ο Britton.
Αυτή θα ήταν μια αλλαγή σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο Donald Trump.
Σύμφωνα την πολιτική «ενεργειακής κυριαρχίας» για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κυβέρνησή του απέρριψε νέες φορολογικές πιστώσεις για τα EV, πρότεινε να ακυρώσει τα υπάρχοντα και διευκόλυνε την πώληση οχημάτων με βενζίνη. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό των αποθεμάτων πυρηνικών κεφαλών της χώρας και τον καθαρισμό πυρηνικών τοποθεσιών, μια επιλογή της Granholm προτείνει εστίαση στις μεταφορές, μια μεγάλη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Μεταμόρφωση

Η Granholm, η οποία ήταν κυβερνήτης του Μίτσιγκαν από το 2003 έως το 2011, συνεργάστηκε το 2009 με τον Biden για τη διάσωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων της  General Motors Co και της Chrysler, που περιελάμβαναν κίνητρα για επενδύσεις σε μπαταρίες αυτοκινήτων.
Η διάσωση ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο George W. Bush, αλλά επί το πλείστον εποπτεύονταν από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Barack Obama, .
Ο Biden ήταν αντιπρόεδρος του Obama. Επιπλέον, η Granholm βοήθησε τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Μίσιγκαν και άλλες εταιρείες και πανεπιστήμια να λάβουν επιχορηγήσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος των μέτρων τόνωσης των 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2009.
Η Granholm δήλωσε λίγο μετά το τέλος την αποχώρησή της ότι οι επιχορηγήσεις των ΗΠΑ έφεραν 18 εταιρείες στο Μίσιγκαν που εργάζονται με μπαταρίες ιόντων λιθίου και προέβλεπαν ότι οι επιχορηγήσεις αυτές θα δημιουργούσαν 63.000 θέσεις εργασίας με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο. Μία εταιρεία μπαταριών, η Α123, κήρυξε πτώχευση το 2012, με αποτέλεσμα ο Ρεπουμπλικανός Mitt Romney, τότε υποψήφιος για προεδρία, να δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί «παίζουν με τα δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων».

Πωλήσεις 1,1 εκατομμυρίων στην Κίνα

Οι πωλήσεις EV στην Κίνα αναμένεται να είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια μονάδες φέτος. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις στις ΗΠΑ το 2020 δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πούλησαν μόλις 326.000 EV πέρυσι.
Εκτός από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να αντέξει το φορτίο των νέων αυτοκινήτων που φορτίζονται με ρεύμα.
Η πρώην κυβερνήτης θα έχει πιθανώς έναν ισχυρό συνεργάτη στο Τμήμα Μεταφορών. Ο Biden έχει ορίσει τον Pete Buttigieg, του οποίου το κλιματικό σχέδιο όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος ζητούσε επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολιτείες και πόλεις που θα αφορούσαν την συνεργασία με εταιρείες και συνδικάτα για την ανάπτυξη εκατομμυρίων EV.
Ο Buttigieg έχει επιδείξει «δέσμευση για την ανάπτυξη εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων και ενός ισχυρού δικτύου φόρτισης που θα δημιουργήσει χιλιάδες οικιακές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Britton.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης