Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η UNEP κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Εξαφανίζονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι

Η UNEP κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Εξαφανίζονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα εξαφανιστούν σύντομα, δήλωσε η Leticia Carvalho, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων υδάτων του UNEP

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί, διατηρούν μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, προστατεύουν τις ακτές από διαβρώσεις από κύματα και καταιγίδες, απορροφούν άνθρακα και άζωτο και βοηθούν στην ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών, σύμφωνα με περιβαλλοντική έκθεση του UNEP.

Η απώλεια τους θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως που επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από αυτά.

Λεύκανση κοραλλιών

Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες στις θάλασσες, τα κοράλλια αποβάλλουν τα ζωντανά μικροσκοπικά φύκια που ζουν στους ιστούς τους, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται λεύκανση των κοραλλιών. Ωστόσο, η απώλεια των ζωντανών μικροσκοπικών φυκιών τους βάζει υπό πίεση, και εάν η λεύκανση επιμείνει, τα κοράλλια πεθαίνουν.

Η τελευταία παγκόσμια εκδήλωση λεύκανσης ξεκίνησε το 2014 και επεκτάθηκε έως το 2017, εξαπλώθηκε στους ωκεανούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και του Ατλαντικού και ήταν το μεγαλύτερο, πιο διαδεδομένο και καταστροφικό περιστατικό λεύκανσης κοραλλιών που καταγράφηκε ποτέ.

Η έκθεση του UNEP «Προβλέψεις για τις μελλοντικές συνθήκες λεύκανσης κοραλλιών»,  σκιαγραφεί τους δεσμούς μεταξύ της λεύκανσης των κοραλλιών και της κλιματικής αλλαγής.

Υποδηλώνει δύο πιθανά σενάρια: το «χειρότερο σενάριο» της παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, και ένα «mid-of-the-road» όπου οι χώρες υπερβαίνουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις τους για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα κατά 50%.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς τα κοράλλια προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, ωστόσο εξετάζει την πιθανότητα αυτών των προσαρμογών να υποθέσουν ότι κυμαίνονται μεταξύ 0.25 βαθμούς και 2 βαθμούς.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε τρίμηνο ο βαθμός προσαρμογής οδηγεί σε πιθανή καθυστέρηση επτά ετών στην προβλεπόμενη ετήσια λεύκανση: αυτό σημαίνει ότι τα κοράλλια θα μπορούσαν να λάβουν ανάκαμψη 30 ετών από σοβαρή λεύκανση εάν μπορούν να προσαρμοστούν σε 1 βαθμό Κελσίου θέρμανσης. Εάν η ανθρωπότητα συμβαδίσει με τις τρέχουσες εκπομπές αερίων του διοξειδίου, τα κοράλλια δεν θα επιβιώσουν ακόμη και με 2 βαθμούς προσαρμογής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης