Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποιές ενεργειακές μετοχές διεκδικούν την μερίδα του λέοντος της Blackrock

Ποιές ενεργειακές μετοχές διεκδικούν την μερίδα του λέοντος της Blackrock

 Βιωσιμότητα και κλιματική αλλαγή, τα κριτήρια του ESG, οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην Wall

 

Τα μεγάλα κεφάλαια επιστρέφουν σε εταιρείες που συμμορφώνονται με μια απλή ιδέα… Βιωσιμότητα! Αυτό τροφοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις κεφαλαίων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε ένα χρόνο, το 77% των θεσμικών επενδυτών θα σταματήσουν να αγοράζουν εταιρείες που δεν είναι, κατά κάποιον τρόπο, βιώσιμες σύμφωνα με το Oilprice.
Η BlackRock, με περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, λέει ότι οι πελάτες της θα διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους σε ESG σε μόλις πέντε χρόνια…
Οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι το κύριο μέλημά τους… και «κορυφαίο κριτήριο» για το πού τοποθετούν τα χρήματά τους. Τα λεγόμενα βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία αντιπροσωπεύουν ήδη 17,1 τρισεκατομμύρια δολάρια… Αλλά θα μπορούσαν να φθάσουν έως και 120 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Και γι 'αυτό ακριβώς οι βιώσιμες, όπως χαρακτηρίζονται, μετοχές έχουν υπεραπόδοση στην αγορά. Είναι η νέα επένδυση και θα μπορούσε να καταστεί πολύ καλύτερη από τον χρυσό, ο οποίος την τελευταία πενταετία ήταν η πέον αξιόπιστη επιλογή.
Αυτός ο τομέας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι μακρύς.

Καθώς το Big Money προσπαθεί να βρει κάπου για να τοποθετήσει αυτά τα 120 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να αναζητήσει κάτι σαν την Facedrive (TSX.V: FD, OTCMKTS: FDVRF) - χαρτοφυλάκιο με επίκεντρο το ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση) που μόλις ξεκίνησε εντυπωσιακά με την εξαγορά της Steer - μια συνδρομητική υπηρεσία υψηλών προδιαγραφών ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) που σχεδιάζει να φέρει ακόμη περισσότερα EV στο δρόμο και να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ιδιοκτησία των αυτοκινήτων.
Και αυτό δεν είναι το μόνο που συνδέει την Facedrive με μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ... Συνδέεται με την παγκόσμια βιομηχανία μεταφορών ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη βιομηχανία αεροπορικών εταιρειών ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγάλη αθλητική βιομηχανία πρωταθλήματος 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με την παράδοση τροφίμων 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων… Από την πρώτη «καθαρή» πλατφόρμα κοινής χρήσης στον κόσμο έως μια συνδρομητική υπηρεσία ηλεκτρικών οχημάτων ... η Facedrive επανεξετάζει ολόκληρη την ιδέα της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. Και οι επενδυτές των ESG το λατρεύουν. Και το σύνθημά της «άνθρωποι και πλανήτες πρώτα» ταιριάζει απόλυτα με τους νέους βασιλιάδες της Wall Street.


Τι ζητούν οι επενδυτές

Ο σημερινός θεσμικός επενδυτής αναζητά σήμερα την αξία που μπορεί να προσφέρουν βασικά η βιωσιμότητα υψηλής τεχνολογίας, η χρηστή διακυβέρνηση και ο κοινωνικός αντίκτυπος.
Το 2020, αυτά είναι τα κριτήρια που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ της δημιουργίας χρημάτων και της απώλειας χρημάτων.
Οι επενδυτές είχαν αρκετή οικονομική ζημιά και στοχοποιούν όποιον δεν δίνει προσοχή στο κλίμα.
Ο COVID έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις αλλαγές, με την PwC να σημειώνει ότι «η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που σχετίζονται με το ESG έχει οδηγήσει την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας» συμπληρώνοντας ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια «τις πραγματικές επιπτώσεις της παραβλέψεως των παραγόντων ESG σαν προβολέας θέατρου".
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, λέει ότι «η ευαισθητοποίηση αλλάζει ταχύτατα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην άκρη μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης των χρηματοοικονομικών αγορών».
Αυτή είναι μια αναδιάρθρωση χρηματοδότησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό ακριβώς έγκειται στον τομέα που η Facedrive πρωταγωνιστεί, καθώς εκεί απέτυχαν γίγαντες όπως η Uber και και η Lyft που αγνόησαν την αυξανόμενη τάση αειφορίας. Δημιούργησαν περισσότερη ρύπανση και όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τις τοπικές αρχές και τους δικούς τους οδηγούς.
Η Facedrive είδε τα κενά και δημιούργησε έναν «χάρτη πορείας» για το μέλλον του ταξιδιού. Ήταν η πρώτη που προσφέρει στους πελάτες της μια επιλογή EV και υβριδικών αυτοκινήτων, και η πρώτη που φύτεψε δέντρα για να αντισταθμίσει το αποτύπωμα άνθρακα. Είναι η πρώτη προσφορά αντιστάθμισης άνθρακα σε αυτόν τον χώρο.
Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή: Όταν συνδυάζετε την παγκόσμια βιομηχανία μεταφορών ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με μια βιομηχανία ενέργειας, της οποίας ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών αναπτύσσεται δυναμικά, έχετε έναν από τους πιο επικερδείς «γάμους» της βιομηχανίας ...Όπως η Steer, της Facedrive υποστηριζόμενη από μια θυγατρική της Exelon (NASDAQ: EXC), σχεδιάζει τη μεγαλύτερη επανάσταση που έχει δει η ιδιωτική αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες.
Στο σχέδιό της να διαταράξει την αυτοκινητοβιομηχανία, η Steer προσφέρει μια απρόσκοπτη, χωρίς προβλήματα τεχνολογία που δίνει στους συνδρομητές πρόσβαση στο δικό τους εικονικό γκαράζ οχημάτων χαμηλών εκπομπών και EV.

Εταιρείες που στοιχηματίζουν στην έκρηξη του ESG

Η Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOGL) είναι ένας από τους ηγέτες στο Big Tech που προωθεί το πράσινο.
Όχι μόνο η Alphabet τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην αιχμή της καινοτομίας στον κλάδο, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και πράσινες λύσεις για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου αύριο.
Η προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα έγινε δεκτή και από τους νεότερους και τους μεγαλύτερους επενδυτές.
Και καθώς η ανάγκη για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο επιτακτική, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Η εστίαση της Alphabet για εξυπνότερη και πιο αποτελεσματική χρήση των περιορισμένων πόρων έχει οδηγήσει σε αλλαγή ολόκληρο τον τομέα της τεχνολογίας και πέραν αυτής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet Sundar Pichai εξήγησε: «Είμαστε δεσμευμένοι. Η αειφορία υπήρξε βασική αξία για εμάς από τότε που ο Larry και ο Sergey ίδρυσαν την Google πριν από δύο δεκαετίες.
Ήμασταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που κατέστη ουδέτερη ως προς τον άνθρακα το 2007. Ήμασταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που ταιριάξαμε τη χρήση ενέργειας με το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2017. Λειτουργούμε το καθαρότερο παγκόσμιο cloud στον κλάδο και είμαστε η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
" Μόνο φέτος, η Alphabet ανέβασε την τιμή της μετοχής της περισσότερο από 25% και αυτό δεν είναι εύκολο επίτευγμα για μια εταιρεία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και με την Big Tech να χτίζει κυριολεκτικά τον κόσμο γύρω μας, είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται για το ορατό μέλλον.

Η Nvidia Corporation (NASDAQ: NVDA) έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς ένα πιο βιώσιμο αύριο. Αλλά αυτό που κάνει τη NVIDIA ακόμη πιο ξεχωριστή, είναι ότι αντιμετωπίζει την τάση ESG σε όλα τα μέτωπα.
Στην πραγματικότητα, κατατάχθηκε ως μία από τις 100 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο για εργασία λόγω των απίστευτων συνθηκών εργασίας, των πρακτικών πρόσληψης και των προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης. Εκτός από την κατάταξή της ως μιας από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο για εργασία, κατατάχθηκε επίσης στη λίστα των 50 έξυπνων εταιρειών του MIT Tech Review και στον Δείκτη Εταιρικής Ισότητας του Human Rights Watch. Όχι μόνο η Nvidia αποτελεί πρότυπο για τις εταιρείες στην κοινωνική της στάση, αλλά και σταθερά δεσμευμένη για την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου μέλλοντος.
Από την ώθησή της να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις καθημερινές της δραστηριότητες έως τις καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις της στην παραγωγή chipmaking, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για συσκευές τροφοδοσίας, η Nvidia έχει όλα τα κριτήρια για τους επενδυτές.
Από τον Ιανουάριο του 2020, η τιμή της μετοχής της Nvidia αυξήθηκε από 293 $ σε 529 $, αντιπροσωπεύοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 80%.

Οι πάροχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές για επενδυτές ESG, αλλά λίγες έχουν αποδώσει όπως η Enphase Energy (NASDAQ: ENPH).
Η Enphase είναι μια εταιρεία που εδρεύει στην Fremont της Καλιφόρνιας σχεδιάζει και κατασκευάζει λύσεις οικιακής ενέργειας που βασίζονται σε λογισμικό, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, στην αποθήκευση ενέργειας στο σπίτι και στην παρακολούθηση και τον έλεγχο μέσω διαδικτύου.
Η ENPH ανακοίνωσε απώλειες στο β τρίμηνο του 2020. Παρά το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο, η Enphase παρέμεινε φαβορί στη Wall Street.
Σε ετήσια βάση, η Enphase σημείωσε άνοδο κατά 472%. Καθώς μάλιστα η ανανεώσιμη ώθηση μπαίνει σε υψηλές ταχύτητες, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμένεται να δαπανήσουν πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, η Enphase θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές.

Η NextEra Energy (NYSE: NEE) είναι ένα άλλο λαμπρό αστέρι στον ανανεώσιμο κόσμο. Η NextEra είναι ο κορυφαίος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
Το 2018, η εταιρεία ήταν ο νούμερο ένα επενδυτής κεφαλαίου σε υποδομές πράσινης ενέργειας και πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής κεφαλαίου σε όλους τους τομείς.
Καμία άλλη εταιρεία δεν είναι πιο δραστήρια στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Και μόλις αρχίζει. Μέχρι το 2025, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τις δικές της εκπομπές κατά 67%, ενώ διπλασιάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σημείο αναφοράς του 2005. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, εάν όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Αμερικής μπορέσουν να επιτύχουν τον προβλεπόμενο ρυθμό εκπομπών της NextEra Energy το 2025, οι απόλυτες εκπομπές CO2 για τον τομέα της ενέργειας θα ήταν περίπου 75% χαμηλότερες από αυτές του 2005. Αν και η κίνηση των τιμών της μετοχής δεν ήταν τόσο συναρπαστική όσο της Enphase, παρέμεινε σε μια σταθερή ανοδική πορεία.
Στην πραγματικότητα, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που αγόρασαν πριν από 5 χρόνια θα «έπαιζαν» αρκετά με τις αποδόσεις στο 300%. Και το κερασάκι στην τούρτα; Πληρώνει μερίσματα.

Κανείς δεν μπορεί να αναφέρει ότι στο ESG επενδύει χωρίς να μιλήσει για την έκρηξη των EV (ηλεκτρικών αυτοκινήτων) φέτος. Ενώ η Tesla κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα, η Nio Inc. (NYSE: NIO) έκανε σημαντικές κινήσεις.
Αν και πολλοί αναλυτές και ακόμη και οι πιο έμπειροι traders ήταν έτοιμοι να την εγκαταλείψουν μόλις πριν από ένα χρόνο, η αντίπαλος της Tesla συγκλόνισε τις αγορές, ανατινάσσοντας τις εκτιμήσεις της Wall Street και, το σημαντικότερο, διατηρώντας τον ισολογισμό της σε ισορροπία. Και χάρη στις προσπάθειές της, η εταιρεία σημείωσε αύξηση της τιμής της μετοχής της από 3,24 δολάρια στις αρχές του 2020 στα υψηλά των 54,39 δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αντιπροσωπεύοντας μια εκπληκτική απόδοση 1578%. Και μόλις αρχίζει.
Η Nio έχει κάνει όλες τις σωστές κινήσεις τον περασμένο χρόνο για να κερδίσει επενδυτές. Στις 18 Νοεμβρίου, η NIO παρουσίασε ένα ζευγάρι sedan που ακόμη και η Tesla θα δυσκολευόταν να ξεπεράσει.
Τα οχήματα, που προορίζονται να ανταγωνιστούν το μοντέλο 3 της Tesla, θα μπορούσαν να είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται η εταιρεία για να τραβήξει τον έλεγχο της τοπικής της αγοράς από τον γίγαντα ηλεκτρικών οχημάτων της Elon Musk.
Και επανεξετάζει ακόμη και την επιχείρηση των μπαταριών. Η NIO πρόσφατα άρχισε να προσφέρει μια υπηρεσία μπαταριών, στην οποία οι αγοραστές αυτοκινήτων μπορούν να «εκμισθώσουν» την μπαταρία του οχήματός τους και να εξοικονομήσουν έως και 10.000 $ στην τιμή ενός νέου οχήματος, προσφέροντας επίσης στους αγοραστές την επιλογή ανταλλαγής μπαταρίας μετά από λίγα χρόνια χρήσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης