Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ΑΠΕ παραμένουν πολυ πίσω στις ΗΠΑ, το μερίδιο του λέοντος στο φυσικό άεριο, ισχυρά τα πηρυνικά

Οι ΑΠΕ παραμένουν πολυ πίσω στις ΗΠΑ, το μερίδιο του λέοντος στο φυσικό άεριο, ισχυρά τα πηρυνικά
Οι εκπλήξεις στις δομές των μεριδίων ενέργειας στις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει η προεδρία Biden

Μπαίνοντας στο 2021, η CleanTechnica ρίχνει μια ματιά στις αλλαγές των πηγων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Η CleanTechnica δημοσιεύει εδώ και πολύ καιρό μηνιαίες αναφορές χωρητικότητας ισχύος, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας άρχισε να δημοσιεύει εκτιμήσεις για παραγωγή ηλιακής ενέργειας μικρής κλίμακας το 2014.
Σε αυτήν τη νέα έκθεση, η παραγωγή για αγορά ηλιακής, ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας κατά τα έτη 2010-2013 είναι εκτιμήσεις της CleanTechnica και όχι εκτιμήσεις της Energy Information Analytics.

Προκύπτει ότι οι ΗΠΑ είναι αξιοσημειωτα πίσω στις ΑΠΕ καθώς το άθροισμα ηλιακής και αιολικής είναι μόλις 11,8%, το φυσικό αέριο κυριαρχεί με 40% ενώ η πυρηνική ενέργεια παραμένει σταθερά πάνω από 19%.

Κοιτάζοντας 5 βασικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – ηλιακή, αιολική, πυρηνική, φυσικό αέριο και άνθρακα - μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς έχει αλλάξει η δομή της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και πόση περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει για να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40%, 50% ή 100%.

Ξεκινώντας με την ηλιακή ενέργεια, αρχίσαμε τη δεκαετία με παραγωγή σχεδόν 0%, αλλά μια γρήγορη και συνεπής άνοδος κατέληξε με την ηλιακή ενέργεια να φτάσει το μερίδιο αγοράς 3,4% το 2020, ένα αξιοσημείωτο άλμα ακόμη και από 2,7% το 2019.

Πράγματι, το 2020 θα μπορούσε να προσφέρει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για την ηλιακή από την άποψη του μεριδίου αγοράς, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αύξηση 0,7 εκατοστιαίων μονάδων από το 2019 έως τους πρώτους 10 μήνες του 2020).
Ωστόσο, οι τελευταίοι δύο μήνες του έτους είναι δύο από τους χειρότερους για τους ηλιακούς πόρους, επομένως, για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Αναμένεται το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας το 2020 να μειωθεί λίγο μόλις λάβουμε τα δεδομένα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η περιορισμένη άνοδος του μεριδίου της Ηλιακής ενέργειας

6.JPG


Η μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή έλαβε χώρα από το 2016 έως το 2017, όταν ανέβηκε από το 1,3% στο 1,9%.

Ναι, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε προτού η ηλιακή ενέργεια παράγει σημαντικό όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, αλλά σαφώς σημειώνεται πρόοδος, καταλήγει η έκθεση.

Η Αιολική κέρδισε έδαφος

1.JPG


Η αιολική ενέργεια είχε επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Οι ανεμογεννήτριες έγιναν πολύ μεγαλύτερες, έγιναν πολύ πιο αποτελεσματικές και βοήθησαν να οδηγήσουν σε μια αρκετά ταχεία αύξηση της παραγωγής καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας.

Από το 2010 έως το 2020, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ σχεδόν τετραπλασιάστηκε, από 2,3% σε 8%.

Ο κλάδος ξεκίνησε με πολλά μεμονωμένα έργα και οι εξελίξεις ενώ ήσαν αργές. με την πάροδο του χρόνου η τάση ενισχύθηκε.

Για ένα μεγάλο διάστημα της δεκαετίας ο άνθρακας παρέμενε ισχυρός.

Η αντίστροφη πορεία του άνθρακα
17.JPG

Το μερίδιο άνθρακα έχει καταρρεύσει τα τελευταία 10 χρόνια, από 44,7% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2010 σε 18,6% της παραγωγής τους πρώτους 10 μήνες του 2020.

Υπήρξαν μερικές αξιοσημείωτες εξελίξεις, αλλά αυτή ξεχωρίζει λόγω των εξαιρετικά επιβλαβών επιπτώσεων, που έχει η ρύπανση του άνθρακα στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και η τεράστια συμβολή της στη ρύπανση του πλανήτη.

Η Πυρηνική Ενέργεια ισχυρή στις ΗΠΑ

Η πυρηνική ενέργεια είναι ενδιαφέρουσα με διαφορετικό τρόπο - το μερίδιό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει σχεδόν κατά την δεκαετία  2010-2020.
Έχει μεταβληθεί ελάχιστα από 19,5% το 2010 σε 19,3% σήμερα.

Οι τελευταίοι δύο μήνες του 2020 θα μπορούσαν να φέρουν το μερίδιο των πυρηνικών έως και 19,5%, καθώς αποδίδει καλύτερα τους χειμερινούς μήνες έναντι της ηλιακής.
Είναι εξάλλου και ο αγαπημένος κλάδος του Bill Gates.

Ε.JPG

Το μερίδιο του γίγαντα στο Φυσικό αέριο

Eκπέμπει λιγότερη ρύπανση από τον άνθρακα, αλλά δημιουργεί πολύ περισσότερη ρύπανση έναντι των ΑΠΕ και πρέπει να μειωθεί, όχι να αυξηθεί.
Το μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου αυξήθηκε από 23,9% το 2010 σε 40,6% το 2020.



012.JPG

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης