Ανεμογεννήτριες ύψους του Πύργου του Άϊφελ στο υπεράκτιο του Dogger Bank

Ανεμογεννήτριες ύψους του Πύργου του Άϊφελ στο υπεράκτιο του Dogger Bank
H αρχιτεκτονική του μεγάλου project στο οποίο συμμετέχει η Cenergy
Σχετικά Άρθρα

Σε απόσταση μεγαλύτερη από 80 μίλια από την ξηρά, εκατοντάδες από τις πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να φτάνουν, καθώς προχωρά η κατασκευή στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της ιστορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Σχεδόν 200 τουρμπίνες ψηλές σαν τον πύργο του Άϊφελ, θα αναδυθούν σύντομα πάνω από το μισοβυθισμένο Doggerland για να καλύψουν μια έκταση θάλασσας τόσο μεγάλη όσο το ίδιο το Βόρειο Yorkshire.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank είναι ένα μηχανολογικό επίτευγμα που σηματοδοτεί ένα άλμα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάθε ατσάλινη κατασκευή, βάρους 2.800 τόνων, έχει σχεδιαστεί για να ανυψώνεται πάνω από 250 μέτρα, από το σημείο που οι βάσεις τους είναι θαμμένες στο βυθό, μέχρι την κορυφή κάθε λεπίδας 107 μέτρων. Η συγκλονιστική κλίμακα των στροβίλων σημαίνει ότι η καθεμία μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει 16.000 σπίτια.

12.JPG

Αυτό το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, θα τροφοδοτήσει σημαντική αύξηση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας - η οποία σύντομα θα χρειαστεί σε τεράστιους όγκους, για τη φόρτιση αυτοκινήτων, τη θερμότητα των σπιτιών και την παραγωγή πράσινου αερίου υδρογόνου για εργοστάσια και μεταφορές. Ακόμα, αποτελεί κεντρικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέτερο σε άνθρακα έως το 2050.
Για παράδειγμα, την Boxing Day, η Storm (Καταιγίδα) Bella εξασφάλισε περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας για πρώτη φορά από ανεμογεννήτριες.

Όπως είναι γνωστό, τη διασύνδεση των υποθαλασσίων καλωδίων έχει αναλάβει η Cenergy Holdings που ανήκει στον Όμιλο Βιοχάλκο.

Η κατασκευή του Dogger Bank θα κοστίσει 9 δισ. λίρες

Η κατασκευή του πάρκου Dogger Bank θα περαιωθεί από την SSE , μία εκ των ελαχίστων εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
H SSE θα κατασκευάσει το αιολικό πάρκο σε τρεις φάσεις μέσα στην δεκαετία του 2020 . Κάθε φάση αντιπροσωπεύει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών, εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα βορειοανατολικά της Αγγλίας και αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια.

Ο Alistair Phillips-Davies, διευθύνων σύμβουλος της SSE, ανακοίνωσε μια συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών - στην οποία συμμετέχουν 29 τράπεζες και σύμβουλοι - τον περασμένο μήνα για να υποστηρίξει το κόστος κατασκευής των δύο πρώτων φάσεων και η τρίτη συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην αντίστοιχη περίοδο που διανύουμε τον επόμενο χρόνο.Το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει τελικά σε 9 δισ λίρες.

«Θα είναι το μεγαλύτερο, πιο καινοτόμο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Θα παράγει περισσότερη ενέργεια ανά στροφή της κάθε λεπίδας, από οποιοδήποτε άλλο έργο, αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για δύο ημέρες."

66.JPG

Ποια τα οφέλη της αιολικής ενέργειας

Το σχέδιο του Boris Johnson για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, την οποία στοχεύει να τριπλασιάσει  στα 40GW έως το 2030.
Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ταχεία επέκταση της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσει στην παραγωγή καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό σύστημα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά με στόχο να δημιουργήσει μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050.
Ο δεύτερος λόγος είναι να ωθήσει μια εφοοδιαστική αλυσίδα, που θα βοηθήσει στην προώθηση της πράσινης οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου και στη δημιουργία σημαντικών αριθμών πράσινων θέσεων εργασίας.

Σε μια γκρίζα ημέρα Δεκεμβρίου στο Northumberland, ο Phillips-Davies ξενάγησε τον πρωθυπουργό σε μια επίσκεψη δοκιμών ανεμογεννητριών στο Blyth, που αποτελεί ένα παράδειγμα της βιομηχανικής καινοτομίας που "εκτοξεύεται" σε αρκετές από τις παράκτιες πόλεις της Βρετανίας χάρη στις ανερχόμενες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Σήμερα, λεπίδες για το πάρκο Dogger Bank κατασκευάζονται στο εξωτερικό και αποστέλλονται στο λιμάνι του Tyne, πριν μεταφερθούν στην εγκατάσταση δοκιμών κατά μήκος του ποταμού. Σύντομα, ο αμερικανικός βιομηχανικός γίγαντας GE αναμένεται να αρχίσει να κατασκευάζει την τεράστια τουρμπίνα, γνωστή ως Haliade-X, σε εργοστάσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank, μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας στις παράκτιες κοινότητες του Hartlepool και του Port of Tyne, οι οποίες πρόκειται να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από το έργο. Η απασχόληση αναμένεται να ανέλθει σε χιλιάδες καθώς αρχίζει η κατασκευή στη δεύτερη και τρίτη φάση. Τα παλαιότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της SSE δημιούργησαν επίσης νέα κέντρα ανανεώσιμης ενέργειας κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βρετανίας, από το Wick και το Dundee στη Σκωτία έως την ακτή του Norfolk.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν από τη δανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ørsted και την ScottishPower Renewables έχουν υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας και κόμβους εφοδιαστικής αλυσίδας  στην ανατολική ακτή του ΗΒ. Συνολικά, η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αναμένει να δημιουργήσει 27.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης