Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η τελευταία ζημιά της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος υπό Trump

Η τελευταία ζημιά της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος υπό Trump
Guardian: Ο κανόνας της ρύπανσης από τη διοίκηση του Trump δίνει το τελικό πλήγμα στο περιβάλλον

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε μία από τις τελευταίες σημαντικές ανατροπές υπό τη διοίκηση του Trump, με τρόπο  τέτοιο, που οι αντίπαλοί του λένε, ότι θα μπορούσε να παραλύσει τη μελλοντική μεταρρύθμιση για τη δημόσια υγεία, αναφέρει το Guardian.

ΕΡΑ: O κανόνας προς τη διαφάνεια

Ο διαχειριστής του EPA, δηλαδή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, Andrew Wheeler, ανακοίνωσε επίσημα την «Ενίσχυση της διαφάνειας στη ρυθμιστική επιστήμη» ενώπιον του Competitive Enterprise Institute, μιας συντηρητικής ομάδας σκέψης.

Ο νέος κανόνας για την ενίσχυση της διαφάνειας, θα απαιτούσε την απελευθέρωση πρώτων δεδομένων από μελέτες δημόσιας υγείας των οποίων τα ευρήματα χρησιμοποιεί η EPA για τον προσδιορισμό του κινδύνου  ατμοσφαιρικού ρύπου, τοξικής χημικής ουσίας ή άλλης απειλής. Μεγάλες μελέτες δημόσιας υγείας που εξέτασαν τα ανώνυμα αποτελέσματα αμέτρητων ανθρώπων έχουν συμβάλει στον καθορισμό ορίων για τοξικές ουσίες.

Ορισμένες βιομηχανικές και συντηρητικές ομάδες έχουν προωθήσει εδώ και πολύ καιρό αυτό που αποκαλούσαν κανόνα διαφάνειας. Οι αντίπαλοι του Trump λένε, ότι ο στόχος ήταν να μειονεκτούν οι μελλοντικές ρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σε ένα μέρος του debate της Wall Street Journal την περασμένη Δευτέρα 4/1 το βράδυ, ο Wheeler είπε ότι η αλλαγή ήταν προς το συμφέρον της διαφάνειας.

Ωστόσο, οι επικριτές του, λένε ότι ο νέος κανόνας θα μπορούσε να επιβάλει την αποκάλυψη των ταυτοτήτων και των λεπτομερειών των ατόμων σε μελέτες δημόσιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιατρική εμπιστευτικότητα. Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροί, περιβαλλοντικές ομάδες και άλλοι έχουν μιλήσει σε δημόσιες ακροάσεις και έχουν γράψει άρθρα, για να αντιταχθούν στην αλλαγή.

Η καταπολέμηση των επιβλαβών του κλίματος

«Αυτό φαίνεται να είναι μια προσπάθεια του Wheeler να αφήσει μόνιμα τους μεγάλους ρύπους να καταπατούν τη δημόσια υγεία. Μπλοκάρει τα χέρια των μελλοντικών διοικήσεων από τον τρόπο, που θα  μπορέσουν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Benjamin Levitan, ανώτερος δικηγόρος της ομάδας υπεράσπισης του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας.

«Η αλλαγή θα μπορούσε να περιορίσει την προστασία  της δημόσιας υγείας και να μην αφήσει να διορθωθούν προβλήματα ρύπανσης που κυριάρχησαν επί δεκαετίες.», δήλωσε ο Chris Zarba, πρώην επικεφαλής του συμβουλευτικού συμβουλίου επιστημονικής επιτροπής της EPA.

Ο Wheeler, στο περιοδικό Wall Street Journal, είπε ότι τα νέα όρια δεν θα υποχρεώνουν την κυκλοφορία προσωπικών δεδομένων ή θα αποκλείουν «κατηγορηματικά» οποιοδήποτε επιστημονικό έργο.

Η ΕΡΑ υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς οργανισμούς κατά την της εντολή του Trump για την ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών, που οι συντηρητικές ομάδες έχουν αναγνωρίσει ως περιττές και επαχθείς για τη βιομηχανία.

Πολλές από τις αλλαγές αντιμετωπίζουν δικαστικές προκλήσεις και μπορούν να αντιστραφούν ή να καθυστερήσουν με μακρύτερη γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, η αναίρεσή τους θα απαιτούσε χρόνο και προσπάθεια από την εισερχόμενη κυβέρνηση Biden, η οποία έχει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των επιπτώσεων των ρύπων στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και μειονοτήτων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης