Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί υποχώρησε το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης

Γιατί υποχώρησε το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης
Στα 51,65 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η τιμή σήμερα 11/1, χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, διαμορφώθηκε το συνολικό κόστος των υπηρεσιών εξισορρόπησης, κατά την 9η εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς, δηλαδή από 28 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΑΔΜΗΕ το συνολικό κόστος των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων, μέσω των οποίων αποπληρώνονται οι υπηρεσίες εξισορρόπησης διαμορφώθηκε την 9η εβδομάδα στα 5,74 ευρώ/MWh, έναντι 8,37 ευρώ/MWh την 1η εβδομάδα, δηλαδή 1-7 Νοεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή εντείνει τον προβληματισμό σε σχέση με την πρόταση της ΡΑΕ για την επιβολή ανώτατων και κατώτατων ορίων στο ύψος των προσφορών των συμμετεχόντων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς, η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα πρέπει πριν την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων να γίνουν διορθώσεις και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, που θα αποτρέπουν εκρήξεις τιμών και παράλληλα θα αφήνουν την αγορά να λειτουργήσει με όρους ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των τριών λογαριασμών εξισορρόπησης ανά εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς ακολούθησε την εξής πορεία:
Την 1η εβδομάδα ανήλθε σε 8,37 ευρώ/MWh, τη 2η σε 15,68 ευρώ/MWh, την 3η σε 19,45 ευρώ/MWh, την 4η σε 20,06 ευρώ/MWh, για να εκτοξευθεί την 5η εβδομάδα στα 43,37 ευρώ/MWh(!) προκαλώντας την ένταση όλου του τελευταίου διαστήματος, την παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας και στη συνέχεια της ΡΑΕ.
Ακολούθησε κατακόρυφη πτώση την 6η εβδομάδα στα 8,08 ευρώ/MWh, ανέβηκε στα 10,55 ευρώ/MWh την 7η εβδομάδα, και στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία στα 7,18 ευρώ/MWh την 8η εβδομάδα και στα 5,74 ευρώ/MWh την 9η (28/12-3/1) και τελευταία για την οποία υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πίστωση για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης προς τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης (BSPs) την εβδομάδα 28/12/2020-3/1/2021 ανήλθε σε 3.600.655 ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η δε χρέωση των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης για καθοδική ενέργεια διαμορφώθηκε σε -3.842.983 ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 232% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εξάλλου την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι χαμηλές τιμές στους λογαριασμούς προσαυξήσεων, συνδυάστηκαν και με μειωμένες τιμές DAM, που κυμάνθηκαν από 44,64 έως 50,89ευρώ/MWh.
Η μείωση των τιμών οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω του ήπιου χειμώνα, στη βελτίωση των προβλέψεων για τη ζήτηση από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και στην αυτοσυγκράτηση των παραγωγών η οποία άλλωστε είχε ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τέλος στην αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών από την πλευρά της ΔΕΗ και στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ.
Στην βελτίωση της εικόνας της αγοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις επέδρασαν το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν έβαλε bid για την Μονάδα της Μεγαλόπολης 5, όπου κύκλοι της αγοράς έχουν αναφέρει ότι τα 300MW, που αφορούν την αύξηση της δυναμικότητας της άδειας από 500 σε 800 MW σύμφωνα με το τελευταίο νομικό πλαίσιο, συνέβαλαν τεχνικά στην δημιουργία της ζητήματος.
Οι παραγωγοί έμειναν επίσης μακριά από τα όρια που τους έχουν τεθεί στις τιμές που έδωσαν.
Επίσης ξαναμπήκε στο σύστημα η δεύτερη μονάδα της Elpedison, ενώ παραμένει εκτός η ΗΡΩΝ 2 λόγω ανάγκης κάλυψης τεχνικών προβλημάτων
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική χονδρεμπορική τιμή εμφανίζεται αισθητά μειωμένη ακόμη και σε σχέση με τις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Για παράδειγμα σήμερα 11/1 η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά είναι στα 51,65 ευρώ/MWh, έναντι 66,83 ευρώ/MWh στην Ιταλία, 67,69 ευρώ/MWh στη Γαλλία, αλλά και 48,15 ευρώ/ MWh στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης