Τελευταία Νέα

Έρχονται οι Ολλανδοί για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά και ο Α.Ζερβός

Έρχονται οι Ολλανδοί για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά και ο Α.Ζερβός
Εντός Ιανουαρίου ιδρύεται η Seawind Hellas, θυγατρική της Seawind Ocean Technology με έδρα την Ολλανδία
Σχετικά Άρθρα

Δρόμο για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναζητεί η πολυεθνική εταιρεία Seawind Ocean Technology.
Τους ευνοϊκούς ανέμους για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα έφερε αφενός η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και οι διεθνείς ευνοϊκές συγκυρίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του κόστους λειτουργίας των υπεράκτιων ανεμογεννητριών που πλέον ανταγωνίζεται ακόμη και τα συμβατικά καύσιμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Martin Jakubowski, σε επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρει ότι εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση της θυγατρική τους Seawind Hellas. Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμπόφσκι, η Seawind Ocean Technology με έδρα την Ολλανδία, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με την μετάβαση της Ελλάδας σε μια «πράσινη οικονομία», με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Όπως υπογραμμίζει, σε δήλωσή του προς την ιστοσελίδα μας, τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλουν στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος, αλλά και να παρέχουν μια επιπλέον πηγή εισοδήματος στην ελληνική αλιευτική βιομηχανία.

Η ελληνική διασύνδεση της Seawind

Η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα στην Ελλάδα, και η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα εντός της επόμενης δεκαετίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Seawind ηγείται μιας ερευνητικής εφαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 -Green Deal εστιάζοντας αποκλειστικά στις πλωτές τεχνολογίες ΑΠΕ.
Μάλιστα, ήδη σημαντικές ελληνικές εταιρείες αποτελούν, όπως υποστηρίζει ο κ. Jakubowski, μέρος της κοινοπραξίας.
Στόχος, καταρχήν, είναι η παρουσίαση και ανάπτυξη μιας πλωτής ανεμογεννήτριας 6,2 MW, εντός της ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η εταιρεία ζητά επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παρουσιάσει τα σχέδιά της.
Η Seawind διατηρεί πάντως στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, διότι αφενός ο Μάρτιν Γιακουμπόφσκι ως επικεφαλής της ίδρυσε το 1997 στη χώρα μας την WRE Hellas για την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων, την οποία αργότερα πούλησε και στην οποία προεδρεύει σήμερα η Βικτώρια Αλεξανδράτου.

Τεχνογνωσία από το 2007

Ο Μαρτιν Γιακουμπόφσκι πιστεύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα και για αυτό επιστρέφει στην χώρα που δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση και τώρα τον κορονοϊό προκειμένου να υποστηρίξει την φιλόδοξη πολιτική ενεργειακής μετάβασης και απολιγνιτοποίησης. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία του πρώην προέδρου  της ΔΕΗ, καθηγητή Αρθούρου Ζερβού που μετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Seawind Ocean Technology, εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο Μάρτιν Γιακουμπόφσκι θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς πλωτών ανεμογεννητριών, έχοντας το 2007 εγκαταστήσει την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στην επαρχία Λέτσε της Νοτιοανατολικής Ιταλίας σε βάθος υδάτων 113 μέτρων.Περαιτέρω πληροφορίες για την καινοτομία της Seawind στην ιστοσελίδα www.seawindtechnology.com.

Το πλαίσιο στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον της Seawind αλλά και άλλων εταιριών για να μεταφραστεί το ενδιαφέρον σε επενδύσεις υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ Κώστας Σκρέκας. Η πρώτη αφορά στη χωροθέτησή τους.
Η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ του 2009 το οποίο είναι πλέον παρωχημένο, δεν αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2022.
Σε αυτό όπως έχει γίνει γνωστό θα προστεθεί και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τα υπεράκτια και πλωτά αιολικά.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω σημαντικό και χρήσιμο για την οικονομία και τον σχεδιασμό θα είναι να δοθεί νωρίτερα η δυνατότητα να δοκιμαστούν οι παραπάνω τεχνολογίες και στην χώρα μας με την πρόβλεψη τοποθεσιών δοικιμής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης