Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η περιβαλλοντική διπλωματία στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής «One Planet»

Η περιβαλλοντική διπλωματία στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής «One Planet»
Η πανδημία καθυστέρηση τις δράσεις για το κλίμα το 2020, σύμφωνα με την Tico Times

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να αναζωπυρώσουν τη διεθνή περιβαλλοντική διπλωματία στη σημερινή σύνοδο κορυφής ‘One Planet’. Η ιστοσελίδα The Tico Times αναφέρει ότι ο πυρήνας της διάσκεψης θα είναι η βιοποικιλότητα, κατά αυτού ξεκινά μια κρίσιμη χρονιά για προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της απώλειας ειδών.

Η Σύνοδος Κορυφής ‘One Planet’, αποτελεί μια  εικονική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Γαλλία σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα συμμετέχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής της ΕΕ Ουρσούλα Βον ντερ Λέιν.

Οι διοργανωτές θέλουν να θέσουν τις βάσεις για τις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα - που πρόκειται να διεξαχθούν στην Κίνα τον Οκτώβριο, με στόχο να δουν 200 έθνη να προσπαθούν να επιτύχουν νέους στόχους για τη διατήρηση των καταστροφικών οικοσυστημάτων της Γης.

Η Γαλλία ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα φέρει κοντά θέματα σχετικά με το κλίμα και την προστασία των οικοσυστημάτων, ανέφερε πηγή στο Elysee Palace στο AFP, προσθέτοντας ότι μαζί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι «η συλλογική μας ασφάλεια ζωής».

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης της φύσης σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αποτύχει. Ο πλανήτης βρίσκεται στην αιχμή μαζικής εξαφάνισης, γεγονός στο οποίο τα είδη εξαφανίζονται σε 100 έως 1.000 φορές πιο γρήγορα από το φυσιολογικό «υπόβαθρο», αναφέρουν οι περισσότεροι επιστήμονες.

«Έκτακτη ανάγκη για το κλίμα»

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιο, τα έθνη του κόσμου δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 2C και 1,5C. Με μόλις πάνω από 1C της θερμοκρασίας σήμερα, ο πλανήτης έχει βιώσει θανατηφόρες ξηρασίες, θερμικά κύματα, βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και καταιγίδες που γίνονται πιο καταστροφικές από την άνοδο των θαλασσών.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα έθνη δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν τις καταστροφικές αυξήσεις της θερμοκρασίας και προέτρεψαν τους παγκόσμιους ηγέτες να κηρύξουν «έκτακτη ανάγκη για το κλίμα» στις χώρες τους.

Η επόμενη μεγάλη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η COP26, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και τώρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες της Δευτέρας είναι έτοιμοι να αποδείξουν ότι οι δεσμεύσεις τους οδηγούν σε συγκεκριμένες δράσεις για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας για να οδηγήσουν συστημικούς μετασχηματισμούς οικονομιών, σύμφωνα με δήλωση της συνόδου κορυφής.

Κεντρικά θέματα της συνόδου κορυφής

Οι ηγέτες θα παρουσιάσουν πρωτοβουλίες σε τέσσερα θέματα - την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αγρο-οικολογία, τη χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας και τη σύνδεση μεταξύ της αποψίλωσης, των ειδών και της ανθρώπινης υγείας.

Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει επίσης το High Ambition Coalition - μια ομάδα 45 χωρών με επικεφαλής την Κόστα Ρίκα, τη Γαλλία και τη Βρετανία - που στοχεύει στη διασφάλιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία τουλάχιστον του 30% της γης και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης