ΔΑΠΕΕΠ: Προς αύξηση κεφαλαίου για να λάβει άδεια ΦοΣΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Προς αύξηση κεφαλαίου για να λάβει άδεια ΦοΣΕ
Για να λάβει άδεια ΦοΣΕ θα πρέπει να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο άνω των 600.000 ευρώ.
Σχέδιο για την δραστηριοποίησή του και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προωθεί ο ΔΑΠΕΕΠ.
Με το σχέδιο αυτό συνδέεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και η πρόβλεψη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή στη ρύθμιση για τα μέτρα στήριξης των ΑΠΕ που είχε κατατεθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Συγκεκριμένα στη ρύθμιση για την επιβολή "πράσινου" τέλους στο πετρέλαιο κίνησης, προβλέπεται ότι τα έσοδα μπορούν να αποδίδονται ως πόροι του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, υπέρ του Πράσινου Ταμείου ή να καταβάλλονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΑΠΕΕΠ υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Με τη ρύθμιση αυτή ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης άνοιξε το δρόμο για την δραστηριοποίηση του ΔΑΠΕΕΠ και ΦοΣΕ καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορεί κάποια εταιρία να υποβάλει αίτηση για άδεια ΦοΣΕ θα πρέπει να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο άνω των 600.000 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΠΕΕΠ ανέρχεται σήμερα σε 293.000 ευρώ γι αυτό και απαιτείται αύξηση , φυσικά υπέρ του ελληνικού δημοσίου αφού ο ΔΑΠΕΕΠ είναι εταιρία 100% δημόσια.

Αναγκαία η άδεια ΦοΣΕ

Η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ, υπό τον κ. Γ.Γιαρέντη αναμένεται να θέσει το θέμα στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Σκρέκα, ο οποίος και θα κρίνει πως και πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για να προχωρήσει στη συνέχεια και η κατάθεση αίτησης έκδοσης άδειας ΦοΣΕ στη ΡΑΕ .
Οι ΦοΣΕ αποτελούν εξειδικευμένες καινοτόμες εταιρείες που χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία και καλούνται να βελτιστοποιήσουν την εμπορική διαχείριση των μονάδων πράσινης ενέργειας ελαχιστοποιώντας το κόστος εξισορρόπησης με την ακριβή πρόβλεψη της παραγωγής τους, καθώς τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή των απε στο target model θα γίνεται με ανταγωνιστικούς όρους.
Οι ΦοΣΕ διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μονάδων ΑΠΕ, με γεωγραφική διασπορά, κάτι που περιορίζει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη μεταβλητότητα της παραγωγής των ΑΠΕ, διασφαλίζοντας μεγαλύτερα έσοδα για τους παραγωγούς.
Αδειες ΦοΣΕ έχουν ήδη εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι (Mytilineos, Terna, Elpedison , ΔΕΗ κλπ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης