Δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις - κόφτες για ξεσκαρτάρισμα στα έργα ΑΠΕ

Δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις - κόφτες για ξεσκαρτάρισμα στα έργα ΑΠΕ
Πως θα οριοθετηθεί το φούσκωμα των αιτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ

Δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και ως «κόφτης» στην καταιγίδα αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα ο Ρυθμιστής της αγοράς θα παρουσιάσει μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιλύει το πρόβλημα που δημιουργούν οι επικαλύψεις γης καθώς σήμερα δεν υποχρεώνονται οι επενδυτές να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας (είτε συμβόλαια ενοικίασης ή παραχώρησης γης) κατά το αρχικό στάδιο της λήψης βεβαίωσης παραγωγού.

Μάλιστα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για επενδυτές που …χωροθετούν έργα σε περιοχές, δίχως να το γνωρίζουν καν οι ιδιοκτήτες της γης, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί καθώς ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική απαλλοτρίωση για έργα ΑΠΕ. Παρότι έως σήμερα δεν έχει γίνει χρήση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, η ΡΑΕ είχε παρουσιάσει στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετική ρύθμιση, βάσει της οποίας ο ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης θα έχει το δικαίωμα να κινεί τις διαδικασίες για αναίρεση της Βεβαίωσης Παραγωγού. Μάλιστα, η ίδια πρόταση θα προωθηθεί πλέον και στον νέο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο δεύτερος κόφτης

Επίσης, η ΡΑΕ προετοιμάζει και δεύτερη νομοθετική πρόταση, που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την αξιολόγηση των παλαιών αιτήσεων (πριν τον Ιούνιο 2018), οι οποίες υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 10 γιγαβάτ.
Με αυτό το νέο πιο ευνοϊκό καθεστώς αναμένεται ότι θα αξιολογηθούν και οι 1.857 νέες αιτήσεις για έργα AΠΕ συνολικής ισχύος 45,55 γιγαβάτ, οι οποίες είχαν κατατεθεί στον κύκλο Δεκεμβρίου.

Ως …τροχοπέδη στην υπερπληθώρα των έργων μπορεί να λειτουργήσει και ο επόμενος διαγωνισμός που θα υλοποιήσει η ΡΑΕ τον Μάιο για 350 MW. Παρότι, η Αρχή δεν θα έχει προλάβει να αξιολογήσει τις 1.857 νέες αιτήσεις, εκτιμάται ότι οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι χαμηλές, καθώς πλέον ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και έτσι θα αποθαρρυνθούν πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στον κύκλο Δεκεμβρίου, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις. Εκεί λοιπόν, αναμένεται να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, όπως και όταν θα κληθούν να καταβάλλουν περί τα 2.500 ευρώ ανά μεγαβάτ προκειμένου να λάβουν τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Ωστόσο, το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα γίνεται όταν τα έργα περνούν από τη δοκιμασία της λήψης ΑΕΠΟ (επιβάλλεται για να κατέβουν σε διαγωνισμό), καθώς πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που περιλαμβάνει δεκάδες γνωμοδοτήσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Διευθύνσεις Δασών, Πολεοδομίες, Κτηματικές Υπηρεσίες, εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του στρατού κλπ.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης