Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Wall έσπασε τεχνικά σημεία - Ξεφούσκωμα ή διόρθωση;

Η Wall έσπασε τεχνικά σημεία - Ξεφούσκωμα ή διόρθωση;
Τελείωσε το bull market ή είμαστε απλά σε μια αναγκαία διόρθωση;
H διορθωτική κίνηση που λαμβάνει χώρα στην Wall Street έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει δημιουργήσει ένα σαφές δίλημμα κατά πόσον βρισκόμαστε στην αρχή μιας βαθύτερης διορθωτικής κίνησης ή απλά "φεύγει" ο αέρας, γίνεται ευρεία αποκόμιση κερδών από το retail και παράλληλα οι bear market επενδυτές, όπως είναι η BoFa στην παρούσα φάση ξεθαρρεύουν.
Είναι βέβαιο ότι το σπάσιμο επιπέδων και τεχνικών αντιστάσεων, ειδικά των 3750 μονάδων στον S&P θα ενθαρρύνει αυτούς που έχουν πάρει short θέσεις, να πιέσουν περαιτερω την αγορά κερδοσκοπώντας από το σκάσιμο της φούσκας.
Όμως αν κρίνουμε από την στρατηγική της Goldman που είναι μέχρι τώρα και ο νικητής των αγορών, το μήνυμα είναι:Buy the dips.
Δηλαδή αγοράστε την διόρθωση. Ενδεχομένως πολλά μπορεί να αλλάξουν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έλθει το πακέτο Biden προς ψήφιση.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, από την άλλη πλευρά η διόρθωση είναι αυτή, που ευνοεί μεγάλους επενδυτές που θέλουν να λάβουν θέσεις, να ενισχύσουν ή να ξαναμπούν στην αγορά, επειδή έχουν πουλήσει ή έχασαν το ράλυ.
Η επενδυτική παράνοια δεν έχει χάσει την λάμψη της, καθώς οι εισαγωγές όπως της Gamestop είτε της Robinhood, δείχνουν ότι η ρευστότητα είναι υπέρμετρη και διατεθειμένη να ακούσει τις όποιες νέες ιδέες. Σύμφωνα με την Credit Suisse τα επίπεδα των 3.721 για τον S&P είναι ένα επίπεδο στήριξης μετά την διάσπαση των 3.750 μονάδων, με διόρθωση 23,6% από την ανοδική κίνηση Οκτωβρίου - Ιανουαρίου, που προσωρινά τουλάχιστον διεσπάσθη και αυτό κατά την συνεδρίαση της 29/1.
Από εκεί και κάτω η στήριξη είναι οι 3.680 μονάδες και με μεγάλη σημασία ο Κ.Μ.Ο των 63 ημερών στις 3.666 -58 μονάδες.To ιδανικό όριο εξαέρωσης είναι αυτό.
Η Credit Suisse δεν έπιασε την αγορά, όταν εκτίμησε πριν από μερικούς μήνες ότι είχε κορυφώσει στις 3.300 μονάδες και θα διόρθωνε.
Από την άλλη έχει εξαιρετικούς επαγγελματίες που χρησιμοποιούν πολύ προηγμένα τεχνικά εργαλεία.
Θυμίζουμε εξάλλου, ότι στην κίνηση της αγοράς από τον περασμένο Μάρτιο ακόμα και οι πρωταθλητές της Goldman κινδύνευσαν να χάσουν την άνοδο στα επίπεδα των 2.700 -3.000 μονάδων.

Η διόρθωση είναι για καλό

Η δική μας εκτίμηση, είναι ότι η αγορά κάνει μια πολύ καλή διόρθωση γαι να έχει τις δυνάμεις να γράψει τις 4.000 μονάδες.
Ακόμα και εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν  ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται το πακέτο Biden, έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να το υποστηρίξει και το 2022, θα έχει έλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Ο Fauci μιλά για κανονικότητα το φθνινόπωρο αλλά η μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων αφήνει αμφιβολλίες.
Το σίγουρο είναι ότι θα πέσουν πολλά λεφτά ακόμα στην αμερικανική οικονομία και οι ρυθμοί ανάκαμψης που θα γραφτούν στα επόμενα τρίμηνα θα είναι ισχυροί.
Βέβαια με πληθωρισμό πυρήνα (core) στο 1,5% τα δεδομένα δείχνουν, ότι δεν είμαστε και τόσο μακριά από τους στόχους της FED, για τιμές καταναλωτή πάνω από 2%.
Οι διορθώσεις θα είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά το ρίσκο ενός πληθωρισμού, δημοσιονομικής εκτροπής και φορολογίας που θα μπορούσε να ελλοχεύει στην πολιτική των Δημοκρατικών δεν είναι ορατό.
Άρα η εκτιμησή μας είναι ότι η αγορά θα διορθώσει και θα κάνει ρημπάουντ για να κλείσει τον πρώτο ανοδικό κύκλο της χρονιάς, που θα ακολουθηθεί από μια βαθιά διόρθωση στην στνέχεια.
Τα εταιρικά κέρδη και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα είναι οι οδηγοί της αγοράς.

Ο σηματωρός της αγοράς


gre1.28



Nasdαq: Ο νικητής


gre2.28


O Nasdaq είναι μέχρι τώρα ο μεγάλος νικητής, καθώς για τρίτο συνεχόμενο μήνα είναι ανοδικός.
Το πλεονέκτημά του είναι, ότι εμπεριέχει όλες τις νέες εταιρίες που δημιουργούν νέες αγορές λόγω τεχνολογίας.
Τα επίπεδα των 12.995 -13.035 που προσέγγισε είναι η πρώτη στήριξη κλείνοντας ένα κενό, καθώς εκεί βρίσκεται ο ΚΜΟ των 21 ημερών.
Η επόμενη στήριξη στις 12.760 με 12.745 μονάδες με ισχυρό επίπεδο τις 12.535/12.420 που είναι και ΚΜΟ των 63 ημερών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης