Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ζημιές 22,4 δισ. δολ. για την Exxon το 2020, αλλά εγγύηση μερίσματος

Ζημιές 22,4 δισ. δολ. για την Exxon το 2020, αλλά εγγύηση μερίσματος

Η άνοδος +4% της μετοχής στα 46,70 δολ παρά την ζημιά αποκύημα της διαβεβαίωσης για συνέχεια καταβολής μερίσματος

Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε την Τρίτη 2/2/2021 την πρώτη της ετήσια απώλεια καθώς η πανδημία COVID-19 έπληξε τις τιμές της ενέργειας και μείωσε την αξία των περιουσιακών στοιχείων σχιστολιθικού αερίου της κατά περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Exxon περιόρισε πέρυσι τις δαπάνες για νέα έργα κατά σχεδόν το ένα τρίτο, παρουσίασε σχέδια για περικοπή έως και 15% του εργατικού δυναμικού της, προσθέτοντας 21 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος της για να καλύψει τις δαπάνες και την αναδιάρθρωσή της. Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω «των πιο δύσκολων συνθηκών της αγοράς που αντιμετώπισε ποτέ η Exxon», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods και με την πάροδο του χρόνου θα μειώσει το κόστος κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε σύγκριση με το 2019.
Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή ετήσια ζημία 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, με μείωση και απώλειες στην παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, σε σύγκριση με κέρδη 14,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Οι μετοχές της Exxon ενις΄χυθηκαν 2% στα 45,80 $ στο άνοιγμα της αγοράς.

Απώλειες

Η εταιρεία η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για περιβαλλοντολόγους και ακτιβιστές επενδυτές που καθώς πιέζουν για μια γενική αναθεώρηση και μια στρατηγική για μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα. Η Exxon απέρριψε τις εκκλήσεις τους για εξειδίκευση στον τομέα της καθαρής ενέργειας, διορίζοντας στο διοικητικό συμβούλιο τον πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Μαλαισίας, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin. Επίσης είναι σε συζητήσεις με άλλους υποψηφίους, πρόσθεσε η εταιρεία.
Άλλες εταιρείες πετρελαίου σημείωσαν ετήσιες απώλειες καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία περίορισαν τη ζήτηση καυσίμων και προκάλεσαν τεράστιες μειώσεις.
Οι αντίπαλοι BP και Chevron σημείωσαν επίσης ετήσιες απώλειες. Η Royal Dutch Shell ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα την Πέμπτη.
Η Exxon σημείωσε καθαρή ζημιά 20,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή, το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με κέρδη 5,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Εξαιρουμένης της απομείωσης και άλλων χρεώσεων, η εταιρεία κέρδισε 3 σεντ ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη μέση προσδοκία των αναλυτών για κέρδη ενός σεντ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.
«Η ιστορία της ανάκαμψης θα πάρει λίγο χρόνο», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν καλύπτει ακόμη τα μερίσματα και τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες με ρευστότητα από εργασίες

Μειωμένη η παραγωγή

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Exxon ήταν 3,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα το τρίμηνο, μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εξερεύνηση και η παραγωγή, το μεγαλύτερο τμήμα της Exxon, έχασε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο από τις απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου, σε σύγκριση με κέρδος 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Η επιχείρηση χημικών της κέρδισε 691 εκατομμύρια δολάρια με καλύτερα περιθώρια εν μέρει από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, από απώλεια 355 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η διύλιση έχασε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα κέρδη 898 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, λόγω των αδύναμων περιθωρίων και της χαμηλότερης παραγωγής καθώς η πανδημία περιορίζει τα παγκόσμια ταξίδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης