Ενέργεια

Η καθαρή ενέργεια φέρνει την μεγάλη ανάκαμψη στην ηλεκτρική ενέργεια

Η καθαρή ενέργεια φέρνει την μεγάλη ανάκαμψη στην ηλεκτρική ενέργεια
Μια ανάλυση του Oilprice.com που βλέπει την επιστροφή της ανάκαμψης στην ηλεκτρική ενέργεια μέσα από τις νέες μορφές

Οι μετοχές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν τον «σεβασμό» των επενδυτών όπως είναι τα FANGMAN σήμερα.
Δημιουργήθηκαν υψηλές αποτιμήσεις, όπως και η ομάδα των αμερικανικών μετοχών που περιελάμβανε βιομηχανικούς γίγαντες όπως οι Generals - Motors and Electric, IBM, Kodak και Westinghouse.
Από το 2000 έως το 2020 όμως, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 40%, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μόνο κατά 7%.
Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 22% ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σχεδόν επίπεδη. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκαν κάποτε μέρος μιας ομάδας μετοχών ανάπτυξης από επενδυτές. Είχαν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό σχετικά υψηλών αποδόσεων μερισμάτων σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδών.
Σύμφωνα με το Oilprice αυτή η ομάδα μετοχών μπορεί να εκπλήξει ξανά τους επενδυτές με απροσδόκητα ισχυρή αύξηση κερδών.

Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υποκαθιστά τα ηλεκτρικά καύσιμα

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά θα μπορούσε να αυξηθεί ως το σημείο, που θα μπορούσε να υποστηρίξει το δικό της ηλεκτρικό σύστημα τροφοδοσίας. Σε κάποιο βαθμό, η υπόθεση ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί αργά επειδή εξαρτάται από τη βραδύτητα υποκατάστασης της υπάρχουσας βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι εν μέρει αποδεκτό.
Η υπάρχουσα βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να μην καθορίσει από μόνη της, το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε περισσότερη ηλεκτροδότηση της οικονομίας.
Οι μεταφορές, με τις προσδοκίες για τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και πλοία, μπορούν να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα.
Οι βιομηχανικές διεργασίες και η γεωργία θα ξεπεράσουν τα τρέχοντα καύσιμα με πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
Οι εταιρείες μπορούν να ακολουθήσουν τις νέες, καθαρές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και να αφήσουν τους παλιούς προμηθευτές πίσω.
Η ηλεκτρική βιομηχανία ξεκίνησε με διαφορετικά κυκλώματα για διαφορετικούς χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμη να ανακάμψει. Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας να υιοθετήσουν νεότερες, καθαρότερες και κυρίως φθηνότερες πηγές ενέργειας, δεν θα απολαύσουν όλοι οι υπάρχοντες όμιλοι εταιρειών κοινής ωφέλειας αυτή την ανάκαμψη. Μόνο εκείνοι που δίνουν στους πελάτες αυτό που θέλουν.

electric1

Η ηλεκτροκίνηση καταλύτης ανάπτυξης

Από αυτές τις αναιμικές τάσεις ανάπτυξης, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ηλεκτρική βιομηχανία βρίσκεται στην ..."πόρτα του θανάτου". Όμως όχι.
Η ηλεκτρική βιομηχανία δεν αξιοποιεί τα περισσότερα από τα διαθέσιμά της παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Τα κέρδη της προέρχονται κυρίως από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες σε ρυθμιζόμενες τιμές ή με την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που πωλεί σε προκαθορισμένες τιμές.
Αυτή η τάση ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει και γρήγορα. Εάν η μεταφορά ήταν ηλεκτροκίνητη  ή εάν οι βιομηχανικές διεργασίες προσπαθούσαν να εξαλείψουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά εύλογα κατά ένα τρίτο, ή ακόμη και να διπλασιάζονται.

electric2


Στο σχήμα 2,  απεικονίζονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη παραγωγή ενέργειας για την βιομηχανία. Η παραγωγή παρέμεινε σταθερή ενώ οι εκπομπές μειώθηκαν σημαντικά.
Ας μεταφράσουμε αυτούς τους αριθμούς στην ποσοστιαία μεταβολή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά παραγόμενο kwh. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 29% από το 2000 έως το 2020.

electric3

Η ώρα των αλλαγών


Ωστόσο, τα καύσιμα άνθρακα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση του Biden θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία, με έναν συνδυασμό παλαιών πολιτικών Obama: περιβαλλοντικοί περιορισμοί, ευνοϊκοί για τις ανανεώσιμες πηγές κανονισμοί και ορισμένες δημοσιονομικές πιστώσεις.
Αλλά η βιομηχανία απανθρακοποιήθηκε με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια των ετών Trump, όταν κάποιος θα περίμενε οπισθοδρόμηση.  Σύμφωνα με το Oilprice οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσφέρουν έναν συνδυασμό μέτρων και κινήτρων . Πιστεύουμε επίσης ότι η διαχείριση του κλάδου θα υποβαθμίσει πολλές επιχειρησιακές αντιρρήσεις κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναφέρονται, εάν τους προσφερθούν ελκυστικά οικονομικά κίνητρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης