Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Biden θα διατηρήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου από τα ΗΑΕ

Ο Biden θα διατηρήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου από τα ΗΑΕ

Ο Trump είχε ανακοινώσει στις 20 Ιανουαρίου ότι θα απαλλάξει τα ΗΑΕ από τους δασμούς για τις περισσότερες εισαγωγές αλουμινίου

 

Ο Πρόεδρος Joe Biden θα διατηρήσει δασμό 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιστρέφοντας την κίνηση του Donald Trump να τερματίσει τις εισφορές την τελευταία του ημέρα ως πρόεδρος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις 20 Ιανουαρίου ότι θα απαλλάξει τα ΗΑΕ από τους δασμούς για τις περισσότερες εισαγωγές αλουμινίου, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία ποσοστώσεων που θα τους περιορίσει. Η απαλλαγή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη.
Ο Trump ανακοίνωσε την εξαίρεση λίγο μετά το διορισμό των ΗΑΕ ως «κύριου συνεργάτη ασφαλείας» και υπέγραψε συμφωνία για την πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin Corp F-35.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Biden δήλωσε ότι θα θέσει προσωρινά σε παύση τη συμφωνία για να την επανεξετάσει. Η απόφαση του Λευκού Οίκου αργά τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι δασμοί αλουμινίου θα ήταν πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των εγχώριων παραγωγών από την «δοκιμασμένη ποσόστωση» που ανακοίνωσε ο Trump. «Κατά την άποψή μου, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές από τα ΗΑΕ ενδέχεται να εξακολουθήσουν να εκτοπίζουν την εγχώρια παραγωγή και, ως εκ τούτου, απειλούν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Biden.
«Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο υπό το φως των εθνικών μας συμφερόντων ασφαλείας να διατηρήσουμε, αυτή τη στιγμή, τη δασμολογική μεταχείριση που εφαρμόζεται στις εισαγωγές ειδών αλουμινίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», συμπλήρωσε.

Γιατί οι δασμοί επανήλθαν

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η αντιστροφή της απόφασης του Trump δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «παρεκκλίνουσα από τη στενή διπλωματική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΑΕ», αλλά ήταν μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των εμπορικών πολιτικών της προηγούμενης διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των δασμών. «Προτεραιότητα του Προέδρου Biden είναι να αποκαταστήσει μια έξυπνη διαδικασία για τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής και την εμπορική πολιτική που βασίζεται σε σκόπιμη οικονομική ανάλυση και μια στρατηγική που εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τον Αμερικανό εργαζόμενο να ανταγωνιστεί διεθνώς», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο Trump επέβαλε για πρώτη φορά δασμούς το 2018 για την αναβίωση εγκαταστάσεων αλουμινίου σε αδράνεια, ανοιχτών και κλειστών μεταλλουργείων και ελαιοτριβείων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μειώνοντας την εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένους παραγωγούς, δήλωσε ο Biden, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη. Τόνισε ότι το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α. θα μπορούσε να είχε χορηγήσει εξαιρέσεις στους παραγωγούς των ΗΑΕ εάν διαπίστωσε ότι οι εγχώριοι παραγωγοί δεν βλάπτονται.
Αντίθετα, είχε απορρίψει 32 από τα 33 αιτήματα εξαίρεσης από παραγωγούς ΗΑΕ λίγο πριν την απόφαση του Trump. Τα δεδομένα των ΗΠΑ έδειξαν πτώση 25% στις εισαγωγές αλουμινίου από τα ΗΑΕ μετά τους δασμούς, που αντιστοιχούν σε αύξηση 22% στην εγχώρια παραγωγή αλουμινίου έως το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι εισαγωγές αλουμινίου από τα ΗΑΕ ανήλθαν σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του εκπροσώπου των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης