Δανία: Εγκρίθηκε η κατασκευή τεχνητού νησιού ΑΠΕ στη Βόρεια Θάλασσα

Δανία: Εγκρίθηκε η κατασκευή τεχνητού νησιού ΑΠΕ στη Βόρεια Θάλασσα

Θα παράγει ενέργεια για τις ανάγκες 3 εκατ. νοικοκυριών

 

Η Δανία ενέκρινε την Πέμπτη 4/2/2021 ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα που θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή πράσινη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 3 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών.
Το νησί, το οποίο στην αρχική του φάση θα έχει μέγεθος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου, θα συνδέεται με εκατοντάδες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και θα παρέχει τόσο ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά όσο και πράσινο υδρογόνο για χρήση στη ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδια μετασχηματισμού του ηλεκτρικού της συστήματος ώστε να βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε μια δεκαετία και να αυξήσει την χωρητικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 25 φορές έως το 2050.

Πράσινη μετάβαση

«Αυτή είναι πραγματικά μια υπέροχη στιγμή για τη Δανία και για την παγκόσμια πράσινη μετάβαση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας Dan Jorgensen. «(Το νησί) θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του τεράστιου δυναμικού για την ευρωπαϊκή υπεράκτια ενέργεια», σημείωσε.
Το ενεργειακό νησί αποτελεί σημαντικό μέρος του νομικά δεσμευτικού στόχου της Δανίας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990, ένα από τα πιο φιλόδοξα στον κόσμο.
Η σκανδιναβική χώρα, με τις ευνοϊκές ταχύτητες ανέμου, είναι πρωτοπόρος τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, χτίζοντας το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Τον Δεκέμβριο, αποφάσισε να σταματήσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας.
Το τεχνητό νησί, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα έξω από τη δυτική ακτή της Δανίας, και οι γύρω ανεμογεννήτριες θα έχουν αρχική χωρητικότητα 3 gigawatts, κοστίζουν περίπου 210 δισεκατομμύρια κορώνες της Δανίας (33,87 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα λειτουργήσουν το 2033. Η Δανία έχει επίσης σχέδια για ένα ενεργειακό νησί στη Βαλτική Θάλασσα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης