Τελευταία Νέα

Έκλεισε η συμφωνία PGE και Orsted για δύο υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική

Έκλεισε η συμφωνία PGE και Orsted για δύο υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική

Δημιουργείται κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη των έργων

 

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Πολωνίας PGE και η Orsted από την Δανία προχώρησαν σε τελική συμφωνία την Τετάρτη 10/2/2021 για την από κοινού ανάπτυξη δύο υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βαλτική Θάλασσα, με συνδυασμένη χωρητικότητα 2,5 gigawatts (GW), ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Η PGE, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, συζητά το έργο με τον Orsted, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων ανέμων στον κόσμο, από τα τέλη του 2019. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Orsted θα αγοράσει μερίδιο 50% σε κάθε μία από τις μονάδες που αναπτύσσουν τα έργα για 657 εκατομμύρια ζλότι (177,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Η PGE και η Orsted θα δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση 50/50 για την ανάπτυξη και κατασκευή των εγκαταστάσεων.
Τα δύο έργα θα μπορούσαν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, ανέφερε η PGE.

Η μεγάλη ευκαιρία

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πολωνική οικονομία και τους πολωνούς επιχειρηματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλός του Wojciech Dabrowski.
«Το δυναμικό της υπεράκτιας ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα εκτιμάται σε περίπου 11 GW έως το 2040 και η εκτιμώμενη συνολική αξία των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά έργα ανέρχεται σε 160 δισεκατομμύρια ζλότι.»
Η PGE αναμένει να έχει τουλάχιστον 6,5 GW σε υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2040. Επί του παρόντος παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλεί από άνθρακα λιγνίτη και βλέπει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως βασικό μοχλό της μετάβασης της σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Αναμένει ότι η ισχύς από τα αιολικά πάρκα της Βαλτικής Θάλασσας θα αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της το 2040. Η Πολωνία ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050 όταν το μπλοκ έθεσε τον στόχο το 2019, αλλά ενθάρρυνε περισσότερες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια υπό την πίεση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών. «Η Πολωνία αναδύεται ως ο πρώτος δρομέας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπαίνουμε στην πολωνική αγορά με αυτήν την κοινή επιχείρηση», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orsted Martin Neubert.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης