Ενέργεια

Η S&P υποβάθμισε τις Exxon και Chevron και ConocoPhillips λόγω κλίματος και χαμηλών κερδών

Η S&P υποβάθμισε τις Exxon και Chevron και ConocoPhillips λόγω κλίματος και χαμηλών κερδών

 Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση 13 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο λόγω του αυξανόμενου κινδύνου από τη μετάβαση ενέργειας

 

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, Exxon Mobil Corp, Chevron Corp και ConocoPhillips, αναφέροντας τεράστιες τριμηνιαίες απώλειες και την πίεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το reuters οι βαθμολογίες μειώθηκαν σε «AA-», εβδομάδες αφότου ο οργανισμός προειδοποίησε ότι σκέφτεται να υποβαθμίσει τις 13 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο λόγω του αυξανόμενου κινδύνου από τη μετάβαση ενέργειας και τις ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων.
Αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες σημείωσαν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 μετά την πανδημία COVID-19 που σταμάτησε τα παγκόσμια ταξίδια, μειώνοντας τη ζήτηση καυσίμων και οδηγώντας τις τιμές αργού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο τομέας δέχεται επίσης πίεση από επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία που απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύψουν το αποτύπωμα άνθρακα και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου επενδύοντας σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Ενώ εταιρείες όπως η Exxon, η Chevron και η ConocoPhillips ανακοίνωσαν βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η S&P δήλωσε ότι δεν βλέπει αυτά που "παρέχουν υλική διαφοροποίηση πίστωσης".

Οι επενδυτές πιέζουν επίσης τις εταιρείες να μειώσουν τις δαπάνες και να επικεντρωθούν στα μερίσματα και τις εξαγορές, αφού ο τομέας συγκέντρωσε τεράστια χρέη για αύξηση κατά τη χρυσή εποχή του σχιστόλιθου.
Η S&P έχει «σταθερή» προοπτική για την Chevron, που θεωρείται ευρέως ότι έχει τον καλύτερο περιορισμό στις δαπάνες.
Οι προοπτικές της ExxonMobil είναι αρνητικές, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός αξιολόγησης θα μπορούσε να προχωρήσει ξανά σε υποβάθμιση.
Το περασμένο έτος η Exxon μείωσε τις δαπάνες για νέα έργα κατά περίπου το ένα τρίτο και παρουσίασε σχέδια για μείωση του 15% του εργατικού δυναμικού της, αλλά το χρέος της αυξήθηκε κατά 21 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω εξόδων και αναδιάρθρωσης.
Η S&P αναμένει ότι η Exxon θα αναλάβει περισσότερες ενέργειες όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων ή η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού δαπανών της για τη διαχείριση του χρέους της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης