Τελευταία Νέα

Ρεκόρ επενδύσεων με 30 δισ. δολ. στα offshore αιολικά το 2020

Ρεκόρ επενδύσεων με 30 δισ. δολ. στα offshore αιολικά το 2020
Το προηγούμενο υψηλό ήταν στα 22 δισ. δολ. το 2018

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική χωρητικότητα που εγκαταστάθηκε το 2020 ξεπέρασε τα 8GW αλλά και τα προηγούμενα ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της Renewables Consulting Group (RCG).

Η βάση δεδομένων Global Renewable Infrastructure Projects (GRIP) της RCG διαπίστωσε ότι η συνολική χωρητικότητα για υπεράκτια αιολική ενέργεια πέρυσι έφτασε τα 8.370 MW, καλύπτοντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 6.438MW που είχε οριστεί το 2018.

Επίσης, οι παγκόσμιες επενδύσεις για τα offshore αιολικά έφτασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Ξεπεράστηκε η πανδημία

Ο Maxwell Clarke, στέλεχος της RCG υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η αξιοσημείωτη ανάπτυξη του κλάδου. «Παρά την πανδημία, το 2020 αυξήθηκαν η υπεράκτια αιολική χωρητικότητα και οι επενδύσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, υπήρξε ρεκόρ επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως το Dogger Bank A & B, το μεγαλύτερο έργο υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, κατέληξαν στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις τους (FID) το 2020. Ο Clarke πρόσθεσε: «Η ανάλυσή μας δείχνει τη σημασία των αγορών που έχουν τη σωστή διαδρομή προς την αγορά για να ωθήσουν τα έργα υπεράκτιων αιολικών».

Τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο

Στην Ολλανδία, τα δίκτυα HollandseKustZuid και HollandseKustNoord αναπτύχθηκαν μέσω του μηχανισμού υποβολής προσφορών χωρίς επιδοτήσεις, κατανέμοντας συνολική χωρητικότητα 2.299 MW.Στην Ταϊβάν, τα ChangfangandXaido projects έφτασαν στη FID έχοντας υπογράψει συμφωνίες αγοράς ισχύος (PPA) με ένα σχετικό feed-in-tariff (FiT) ως μέρος της διαδικασίας, επιτρέποντας 589 MW.

Στη Γερμανία, η Innogy (ως μέρος της RWE Renewables) δεσμεύτηκε για το έργο Kaskasi2 τον Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ενδιάμεσης προσφοράς για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης