Γιαρέντης: Βάζουμε επικίνδυνη νότα στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ – Ιωάννου (ΕΧΕ): Παρεμβάσεις με μέτρο στις ενεργειακές Αγορές

Γιαρέντης: Βάζουμε επικίνδυνη νότα στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ – Ιωάννου (ΕΧΕ): Παρεμβάσεις με μέτρο στις ενεργειακές Αγορές
Όσα είπαν στο συνέδριο του Athens Energy Dialogues οι κ.κ Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ), Ιωάννου (ΕΧΕ)

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν οι αναταράξεις της Αγοράς Εξισορρόπησης στη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Energy Dialogues.

«Βάζουμε μια επικίνδυνη νότα στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθώσεις στην λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και μάλιστα αναδρομικά.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την επενδυτική ασφάλεια στον τομέα των ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Γιαρέντης απέδωσε τα προβλήματα στην βιασύνη να λειτουργήσει η  Αγορά Εξισορρόπησης χωρίς προηγούμενες δοκιμές σε πραγματικό χρόνο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα προβλήματα είναι πίσω μας.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι χρειάζεται αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης της Αγοράς και ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση στρεβλώσεων με την δημιουργία νέων.

Την αναγκαιότητα οι όποιες παρεμβάσεις στις ενεργειακές αγορές να έχουν μέτρο και να αποφεύγεται η διαρκής υπερρύθμιση αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΕΧΕ, Γ. Ιωάννου σχετικά με τις εξελίξεις στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση έως ότου βρεθεί το βέλτιστο μοντέλο.

«Οι αγορές, είπε ο κ. Ιωάννου, έχουν ανάγκη παρακολούθησης και δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στην αυτορρύθμιση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο και επηρεάζουν το Χρηματιστήριο όπως η πανδημία, η κακοκαιρία αλλά και οι ενεργειακές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει σύγκλιση με όσα συμβαίνουν στις αγορές της Ευρώπης.

Τόνισε ακόμη ότι αυτά που συμβαίνουν στην Αγορά ηλεκτρισμού με την ενεργοποίηση του Target Model αφορούν τις μελλοντικές αγορές, όπως του φυσικού αερίου και της αποθήκευσης, καταλήγοντας ότι χρειάζονται εύστοχες και προληπτικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης