Ενέργεια

Το Μεξικό πιέζει τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την προμήθεια φυσικού αερίου - Απαγόρευση εξαγωγών από το Τέξας

Το Μεξικό πιέζει τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την προμήθεια φυσικού αερίου - Απαγόρευση εξαγωγών από το Τέξας
Ο κυβερνήτης του Τέξας απαγόρευσε τις αποστολές φυσικού αερίου εκτός της χώρας λόγω του παγώματος των εγκαταστάσεων
Η κυβέρνηση του Μεξικού κάλεσε τον κορυφαίο εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Μεξικό προκειμένου να πιέσει για την προμήθεια φυσικού αερίου αφού ο κυβερνήτης του Τέξας διέταξε να παραμείνει το καύσιμο στην πολιτεία κατά τη διάρκεια του παγώματος που έχει κατακλύσει το ενεργειακό της δίκτυο. Ήδη, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η προμήθεια φυσικού αερίου στο Μεξικό από το Τέξας διακόπηκε από το πάγωμα, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανικές βόρειες πολιτείες του και προκάλεσε ζημίες περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters η  μείωση της προσφοράς επηρέασε εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου της General Motors στην κεντρική πόλη Silao, όπου η σταμάτησε την λειτουργία την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη. Η μονάδα του Μεξικού της Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή πολλών μοντέλων αυτοκινήτων την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα προβλήματα εφοδιασμού υπογράμμισαν την ανάγκη της χώρας να καλύψει περισσότερες από τις ενεργειακές του ανάγκες στο εσωτερικό.

Αποκατάσταση διανομής

Το Μεξικό, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη, προμηθεύοντας καύσιμο πετρέλαιο σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προχωρώντας παράλληλα σε αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συμπεριλαμβανομένων και προμηθευτών από το Τέξας.
‘Ωστόσο, η απαγόρευση των αποστολών εκτός της χώρας που ζητήθηκε από τον κυβερνήτη του Τέξας Greg Abbott αύξησε για άλλη μια φορά τις εντάσεις και η υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Tatiana Clouthier εξέφρασε την ανησυχία της ότι θα επηρεαστεί η βιομηχανία της χώρας. Η Clouthier έγραψε στο Twitter ότι έχει επικοινωνήσει με τον κορυφαίο εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Μεξικό, John Creamer, «επιδιώκοντας να αποφύγει τον επηρεασμό της βιομηχανίας και να εγγυηθεί την παροχή φυσικού αερίου στο Μεξικό». «Καταλαβαίνουμε την κατάσταση εκεί, αλλά αν δεν δράσουμε μαζί, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκα», είπε η Clouthier.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη διορίσει πρεσβευτή στο Μεξικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Biden.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου του Μεξικού, Luz Maria de la Mora, σε άλλη δημοσίευση στο Twitter ανέφερε ότι η περικοπή των εξαγωγών «θα μπορούσε να επηρεάσει ανεπανόρθωτα» τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις οικονομίες του Μεξικού.
Ο Abbott διέταξε τους περιορισμούς στις εξωχρηματιστηριακές προμήθειες φυσικού αερίου από το Τέξας έως τις 21 Φεβρουαρίου, επικαλούμενος την καιρική κατάσταση. Το Μεξικό είναι ο κύριος μη-κρατικός πελάτης του Τέξας για το φυσικό αέριο.

Επιπτώσεις

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο νομικό βάρος φέρει η εντολή του Abbott, ή πόσο σοβαρά θα μπορούσε να επηρεάσει το Μεξικό πέρα από τις ήδη μειωμένες προμήθειες, αφού το Τέξας έκλεισε τις υποδομές που επηρεάστηκαν από θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Με τις καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να βελτιωθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το αέριο θα μπορούσε να αρχίσει να ρέει ξανά την επόμενη εβδομάδα.
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν η κίνηση του Abbott επηρεάσει τις πωλήσεις φορτίων LNG από λιμένες του Τέξας - την εναλλακτική διαδρομή εφοδιασμού που έχει στραφεί στο Μεξικό για να αντικαταστήσει εν μέρει το αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών. Τουλάχιστον ένα φορτίο LNG με προορισμό το λιμάνι Altamira του Μεξικού έπλευσε την Τετάρτη από τον τερματικό σταθμό Freeport στο Τέξας.
Το Μεξικό εισάγει επίσης τακτικά φυσικό αέριο των ΗΠΑ από άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και του LNG από άλλες χώρες. Ενδεχομένως προσθέτοντας κάποια ασάφεια στην όλη κατάσταση , ο Abbott ανέφερε σε επιστολή προς τον κρατικό ρυθμιστή ενέργειας ότι το αέριο πρέπει να διατίθεται στους τοπικούς ηλεκτροπαραγωγούς «πριν φύγει από το κράτος». Οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στο Μεξικό μειώθηκαν στα 4,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (BCF) την ημέρα την Τρίτη, το χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης