Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πολωνία και PGE πιέζουν την ΕΕ για την ένταξη του φυσικού αερίου στους πράσινους κανόνες χρηματοδότησης

Πολωνία και PGE πιέζουν την ΕΕ για την ένταξη του φυσικού αερίου στους πράσινους κανόνες χρηματοδότησης

 Κανόνες ΕΕ για την βιώσιμη χρηματοδότηση.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε νέα πίεση τη Δευτέρα από τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας PGE και τους συμβούλους της στη χώρα, σχετικά με το εάν θα συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στους κανόνες της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η αειφόρος χρηματοοικονομική ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινες» επενδύσεις - ένα εργαλείο που όπως ελπίζουν οι Βρυξέλλες θα ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Επιτροπή ήλπιζε να ολοκληρώσει τους κανόνες τον περασμένο μήνα, αλλά τους καθυστέρησε μέχρι τον Απρίλιο αφού το σχέδιο έκδοσης πυροδότησε ένα κύμα πιέσεων από κυβερνήσεις της ΕΕ και εταιρείες που επιδιώκουν να χαρακτηρίσουν το αέριο ως πράσινο.
Τα σχέδια κανόνων χαρακτήριζαν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας ως βιώσιμους εάν πληρούσαν όριο εκπομπών 100 g ισοδυνάμου CO2 ανά κιλοβατώρα - αποκλείοντας τις μονάδες φυσικού αερίου εκτός εάν χρησιμοποιούσαν τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα ή άλλαξαν καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας PGE τη Δευτέρα κάλεσε τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν τους κανόνες. «Ως τεχνολογία μετάβασης, το αέριο θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμο ή τουλάχιστον όχι σοβαρά επιβλαβές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Η PGE παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από άνθρακα και σχεδιάζει να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που τροφοδοτείται με αέριο ως καύσιμο μετάβασης στο δρόμο για να γίνει ουδέτερη από το κλίμα μέχρι το 2050.

Ζητούν στήριξη για το αέριο

Παράλληλα μια ομάδα συμβούλων της Επιτροπής έστειλε τη Δευτέρα μια δήλωση στους ηγέτες της ΕΕ ζητώντας τους να μην ασκήσουν «πίεση» για να αποδυναμώσουν τα σχέδια κανόνων για το αέριο, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν βασίζονται στην επιστήμη του κλίματος και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών. "Το αβέβαιο αέριο δεν έχει μακροπρόθεσμο μέλλον ως πηγή ενέργειας στην ΕΕ και αλλού, ειδικά επειδή οι διαρροές μεθανίου είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως", ανέφερε η δήλωση, που υπογράφεται από εκπροσώπους έξι ομάδων που συμμετέχουν στην επιτροπή συμβούλων της Επιτροπής - συμπεριλαμβανομένων της πρωτοβουλίας Climate Bonds, της Climate-KIC και της WWF – καθώς και ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένης της Bellona. Το αέριο παράγει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και πολύ χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι σχετικές διαρροές μεθανίου από την υποδομή αερίου θα μπορούσαν να ακυρώσουν τυχόν οφέλη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης