Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο από το Leviathan στη Γάζα με χρηματοδότηση από την ΕΕ και το Κατάρ

Φυσικό αέριο από το Leviathan στη Γάζα με χρηματοδότηση από την ΕΕ και το Κατάρ

Τι επόμενες εβδομάδες αναμένεται η τελική συμφωνία

 

Με την χρηματοδότηση του Κατάρ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υλοποιηθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από ισραηλινό πεδίο Leviathan στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες για αγωγό φυσικού αερίου που θα έδιναν αξιόπιστη ενέργεια στη φτωχή Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε καλό δρόμο τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Για χρόνια το έργο ήταν μια μακρινή προοπτική λόγω της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν το 2014 και δεν επαναλήφθηκαν ποτέ, εν μέσω αμοιβαίων υποψιών και εκρήξεων βίας.
Ωστόσο, τα συμφέροντα του Ισραήλ, των Παλαιστινίων του Κατάρ και της Ευρώπης έχουν συγκλίνει τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο τη ροή φυσικού αερίου στη Γάζα το 2023, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Το σχέδιο «βλέπει» το φυσικό αέριο από το πεδίο Leviathan που διαχειρίζεται η Chevron στην ανατολική Μεσόγειο να ρέει μέσω ενός υπάρχοντος αγωγού στο Ισραήλ και από εκεί στη Γάζα μέσω μιας προτεινόμενης νέας επέκτασης.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η ισραηλινή πλευρά του προγραμματισμένου αγωγού θα χρηματοδοτηθεί από το Κατάρ και το τμήμα στη Γάζα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο Reuters.
Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, το έργο του αγωγού θα παρέχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια μια σταθερή πηγή ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, τερματίζοντας τις διακοπές ρεύματος που βοήθησαν στην κατάρρευση της οικονομίας του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Μιλάμε για τη Γάζα, που θα διαθέτει 24 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, που παρέχει τη βάση για σημαντική οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε ο Ariel Ezrahi, διευθυντής ενέργειας του κουαρτέρτου, μια ομάδα που προωθεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ των Παλαιστινίων και Ισραηλινών και αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. "
Τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν μια πραγματική ανακάλυψη", δήλωσε ο Ezrahi, ο οποίος προεδρεύει της ειδικής ομάδας για το Gas for Gaza, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση από το 2015.

Χρηματοδότηση

Όπως αναφέρει το Reuters το γραφείο του Κουαρτέτου βλέπει τους Παλαιστινίους να αγοράζουν αρχικά περίπου 0,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που πιθανώς να αυξηθούν σε 1 BCM.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αρχικά για χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ του τμήματος του αγωγού στη Γάζα, η οποία θα διανύσει 4 χιλιόμετρα και θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ο απεσταλμένος του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας Mohammed Al-Emadi, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων SAWA, που εδρεύει στη Γάζα, ότι η χώρα του θα χρηματοδοτήσει το ισραηλινό τμήμα του αγωγού, το οποίο οι αξιωματούχοι λένε ότι θα εκτείνεται σε 45 χιλιόμετρα και θα κοστίζει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.
Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να πληρώσει για τον αγωγό στο Ισραήλ.

Το πεδίο του Ισραήλ Leviathan εξάγει ήδη φυσικό αέριο στη γειτονική Ιορδανία και την Αίγυπτο. Ερωτηθείς για τον αγωγό της Γάζας, η Chevron είπε ότι ανυπομονεί να υποστηρίξει τη στρατηγική του Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών του πόρων προς όφελος της χώρας και της περιοχής », αλλά δεν σχολίασε« θέματα εμπορικού χαρακτήρα ».
Η Γάζα, που φιλοξενεί δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους, είναι ένας παράκτιος θύλακας 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Σινά και το Τελ Αβίβ. Δεν έχει πρόσβαση στον έξω κόσμο εκτός από το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει το 90% των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων του, και την Αίγυπτο, που έχει στενά χερσαία σύνορα προς το νότο.

Και οι δύο χώρες διατηρούν εδώ και χρόνια έναν αυστηρό αποκλεισμό, επικαλούμενοι ανησυχίες ασφαλείας για την ισλαμιστική μαχητική ομάδα Χαμάς, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007. Σήμερα, ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Γάζας παράγει ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 12 ώρες την ημέρα με ντίζελ, ένα πιο ακριβό και ρυπογόνο καύσιμο. Ο αγωγός θα επιτρέψει στο σταθμό παραγωγής ενέργειας να διπλασιάσει, ίσως τετραπλασιαστεί, ικανότητα παραγωγής. Το γραφείο του Κουαρτέτου εκτιμά ότι θα προσθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Παλαιστίνης.

Πολιτική και ενέργεια

Ενώ μια φθηνότερη και πιο αξιόπιστη πηγή ισχύος μπορεί να διευκολύνει την οικονομική κατάσταση στη Γάζα - συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα στην περιοχή - λίγοι αναμένουν ότι θα είναι πανάκεια.Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στο τέλος του προτεινόμενου αγωγού έχει ήδη αποδειχθεί ευάλωτος στην πολιτική.
Το 2006 βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ αφότου οι μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα συνέλαβαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη σε μια διασυνοριακή επιδρομή. Και κατά την τελευταία δεκαετία, μια έντονη διαμάχη μεταξύ της Χαμάς και του κύριου εγχώριου αντιπάλου της, του Προέδρου Mahmoud Abbas, οδήγησε τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για επιδείνωση της κρίσης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Abbas με τη δυτική υποστήριξη θα χειριστεί τις τελικές συνομιλίες με την ισραηλινή εταιρεία φυσικού αερίου, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Ηλεκτρικής Εταιρείας (PEC) Walid Salman δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σε μερικές εβδομάδες - επιτρέποντας στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθεί κατά 60% και η παραγωγή να διπλασιαστεί στα 140 μεγαβάτ κατ 'ανώτατο όριο. Είπε ότι μίλησαν με την Delek για μια πενταετή συμφωνία φυσικού αερίου.

Στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz είπε ότι το έργο εκτελείται «σε πλήρη συντονισμό μαζί μας». Αυτό περιλαμβάνει το αμυντικό ίδρυμα και την κρατική National Gas Lines, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι τα σχέδια για έναν αγωγό 24 ιντσών που μπορεί να μεταφέρει «σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» είναι έτοιμα. Περιμένουν μια τελική συμφωνία, ίσως τις επόμενες εβδομάδες, για να ξεκινήσουν την κατασκευή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης