Τελευταία Νέα

Σε ΑΠΕ και ESG το επόμενο μεγάλο κύμα εξαγορών - Μόνο το 2020 έφτασαν τα 17,3 δισ δολ

Σε ΑΠΕ και ESG το επόμενο μεγάλο κύμα εξαγορών - Μόνο το 2020 έφτασαν τα 17,3 δισ δολ

Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αμερική πέρυσι έφτασαν τα συνολικά 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι,

 

Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές επενδύσεις είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο καυτές τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές πιέζουν τις εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα ενώ διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τράπεζες επινοούν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν αυτήν την πίεση για να μειώσουν τις εκπομπές.

Σύμφωνα με το OilPrice, η τάση του ESG καλύπτει όλες τις βιομηχανίες, αλλά ένα μέρος όπου ο αντίκτυπός του είναι ιδιαίτερα ορατός είναι οι ηλεκτρικές συσκευές. «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα εκτός» φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση αυτές τις μέρες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η κινητήρια δύναμη των περισσότερων συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EY. Οι επενδυτές φρόντισαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία «βαρέως άνθρακα» και να επαναπροσανατολιστούν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.
Φυσικά, η μείωση του κόστους ήταν επίσης ένας παράγοντας αντιμετώπισης κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, αλλά η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ήταν τόσο εμφανής όσο είναι μεταξύ των μεγάλων πετρελαιοειδών, με την πανδημία να επιταχύνει μόνο τις τάσεις που υπάρχουν ήδη στον κλάδο.

Δύο στράτοπεδα

Και με την ESG να επενδύει το νέο black, μπορεί να δούμε μια αλλαγή στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας παρόμοια με την αλλαγή που βλέπουμε στο Big Oil. Οι συγκρίσεις μεταξύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και ανανεώσιμων εγκαταστάσεων ήρθαν στο προσκήνιο με το Texas Freeze. Μερικοί κατηγόρησαν τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες πάγωσαν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Άλλοι κατηγόρησαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο ότι δεν είχαν προετοιμαστεί για τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Και τα δύο στρατόπεδα απέρριψαν τα επιχειρήματα του άλλου. Η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν τόσο τα ανανεώσιμα όσο και τα ορυκτά καύσιμα. Οι ανεμογεννήτριες πάγωσαν και τα εργοστάσια με αέριο, άνθρακα, και πυρηνικά υπέστησαν διακοπές λόγω του κρύου. Ως αποτέλεσμα, το πλέγμα του Τέξας πλησίασε σε πλήρη κατάρρευση, αποκάλυψε η ERCOT αυτήν την εβδομάδα. Αυτό θα πρέπει να τονίσει τη ζωτική σημασία της ασφάλειας του δικτύου, ειδικά με ένα ολοένα και πιο διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα.

«Η ενεργειακή μετάβαση χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν δείχνει σημάδια μείωσης», δήλωσε ο Miles Huq στο EY. «Αν κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, η έντονη διάθεση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επενδύσεις ESG θα αντέξει μετά τις χειμερινές καταιγίδες στο Τέξας.»

Η ορμή του ESG είναι αρκετά ισχυρή για να αγνοήσει τους κατεψυγμένους στροβίλους και να επικεντρωθεί στους εξίσου κατεψυγμένους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι, εκτός από το να αποκαλύπτονται ως αναξιόπιστοι κατά τη διάρκεια του χειμερινού καιρού με τους επενδυτές να τους αντιπαθούν όλο και περισσότερο.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αμερική πέρυσι έφτασαν τα συνολικά 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημείωσε με έκθεση της ΕΕ. Συγκριτικά, η αξία των συμφωνιών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν ήταν όλα αύξηση καθώς περιλαμβάνει τόσο εξαγορές όσο και εκποιήσεις στον κλάδο. Έτσι, η ανανεώσιμη ενέργεια είναι εδώ για να μείνει και θα αυξηθεί έντονα.

Αλλά τα ορυκτά καύσιμα τείνουν να είναι πιο αξιόπιστα - εξαιρούνται οι ακραίες καιρικές συνθήκες - επειδή μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό συνεχώς. Πολλοί σκεπτικιστές της πράσινης ενέργειας έχουν σημειώσει ότι η διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ως νούμερο ένα πρόβλημα για τη μετατροπή τους σε κυρίαρχη μορφή παραγωγής. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένα τέτοιο πρόβλημα, εάν το δίκτυο προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό μείγμα - και στον καιρό που αλλάζει.

«Καθώς τα σοβαρά καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έπρεπε να επενδύσουν στην ισχυροποίηση του δικτύου, ενώ πραγματοποιούν επίσης επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του δικτύου», λέει ο Huq της EY. «Για παράδειγμα, μετά τον τυφώνα Sandy, που προκάλεσε πρωτοφανείς διακοπές στη Νέα Υόρκη, η ενεργειακή πολιτική επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και τη μελλοντική ενίσχυση του συνολικού συστήματος, ενώ επενδύει στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος».

Η ενίσχυση του πλέγματος είναι - ή τουλάχιστον πρέπει να είναι - ένα σημαντικό ζήτημα στη μετάβαση της ενέργειας. Δεν αρκεί απλώς να επαινέσουμε τα ηλιακά και αιολικά για το στυλ λειτουργίας σχεδόν μηδενικών εκπομπών. Η ασφάλεια του τροφοδοτικού εξαρτάται από το σχεδιασμό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως εκρήξεις της Αρκτικής ή καύσωνα και την προετοιμασία ενεργητικών παραγωγής.
Η πρόγνωση του καιρού έχει γίνει ακριβής, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν αρκεί να επαινέσουμε την αξιοπιστία των ορυκτών καυσίμων, διότι, όπως είδαμε στο Τέξας, αυτή η αξιοπιστία είναι υπό όρους.

Προφανώς, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν μπορούν να προετοιμάσουν δεκάδες σταθμούς παραγωγής ενέργειας για πάγωμα λίγες μέρες νωρίτερα, αλλά μπορούν να προγραμματίσουν μακροπρόθεσμα.
Η επένδυση ESG αλλάζει το πρόσωπο της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς δισεκατομμύρια διοχετεύονται σε ανανεώσιμη ικανότητα παραγωγής. Αλλά όσοι διοχετεύουν τη ροή μπορεί να θέλουν να προσθέσουν την ασφάλεια και την οχύρωση του δικτύου στις προτεραιότητές τους.

Πολλοί φαίνεται να κάνουν ακριβώς αυτό: αν και η ανανεώσιμη δραστηριότητα M&A αντιπροσώπευε τις περισσότερες συμφωνίες από άποψη αξίας, τα ολοκληρωμένα βοηθητικά προγράμματα ακολουθούσαν, με συμφωνίες αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης