Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

IEA: Αυξάνονται και πάλι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μετά από πτώση 6% πέρυσι

IEA: Αυξάνονται και πάλι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μετά από πτώση 6% πέρυσι

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν από τον Δεκέμβριο

 

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 5,8% το 2020 καθώς η πανδημία COVID-19 επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά ανέκαμψαν στο τέλος του έτους και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τρίτη 2/3/2021.

Οι μεγάλες οικονομίες οδήγησαν σε άνοδο τον Δεκέμβριο, όταν οι εκπομπές ήταν 2%, ή 60 εκατομμύρια τόνοι, υψηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αύξησε τη ζήτηση ενέργειας.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, ήταν η μόνη χώρα που παρουσίασε αύξηση των εκπομπών πέρυσι 0,8%, ή 75 εκατομμύρια τόνους, από τα επίπεδα του 2019, ανέφερε ο IEA σε έκθεση. Στην Ινδία, την τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή στον κόσμο, αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε και οι περιορισμοί χαλάρωσαν.

Προειδοποίηση

«Η ανάκαμψη των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προς το τέλος του περασμένου έτους είναι μια προειδοποίηση ότι δεν γίνονται αρκετά για να επιταχυνθούν οι μεταβάσεις καθαρής ενέργειας παγκοσμίως», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA.
«Εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες προσδοκίες για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, και ελλείψει σημαντικών αλλαγών πολιτικής στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι παγκόσμιες εκπομπές είναι πιθανό να αυξηθούν το 2021», πρόσθεσε.
Η ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε κατά 4% το 2020, καθώς οι περιορισμοί μείωσαν τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις μεταφορές. Αυτό προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου μείωση σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα - το ισοδύναμο της απομάκρυνσης όλων των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το παγκόσμιο σύνολο, δήλωσε ο IEA.
Στον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3,3%, η μεγαλύτερη απόλυτη πτώση που έχει καταγραφεί. Αν και η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε, η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πτώση.
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε στο 29% πέρυσι από 27% το 2019. Οι εκπομπές από τις μεταφορές μειώθηκαν κατά 14% πέρυσι από τα επίπεδα του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης