Ενέργεια

Η πετρελαϊκή βιομηχανία γίνεται πράσινη - Τα σχέδια των BP, Exxon, Occidental

Η πετρελαϊκή βιομηχανία γίνεται πράσινη - Τα σχέδια των BP, Exxon, Occidental

Οι CEO των πετρελαϊκών αναλύουν τα σχέδιά τους για το πως θα επιτύχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

 

Η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία κινείται πιο επιθετικά για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, ωθούμενη εν μέρει από μια νέα εστίαση των ΗΠΑ στο κλίμα και επίσης από τις επενδύσεις των ESG.
Η “πρασινοποίηση” της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου έχει πάρει γρήγορο μομέντουμ
Ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της IHS Markit, είπε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος αναμένει μεγάλες αλλαγές με τις πολιτικές του Προέδρου Joe Biden για την καθαρή ενέργεια.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθμολογείται σε αυτό που έχει γίνει το νέο σημείο αναφοράς - καθαρός μηδενικός άνθρακας έως το 2050. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις στρατηγικές και σκεφτόμαστε ποιος θα είναι ο νέος χάρτης για να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Yergin.

"Αλλά τα μεγάλα οριζόντια θέματα που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα είναι το υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η καινοτομία - και η ανάγκη για μεγάλες εταιρείες με μηχανικές δυνατότητες που μπορούν να λειτουργήσουν σε κλίμακα - εκεί είναι που ενεργεί η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου." Ο Yergin μίλησε από το ετήσιο συνέδριο CERAWeek της IHS Markit Energy, που πραγματοποιήθηκε φέτος, και είπε ότι ένα καυτό θέμα στο συνέδριο μεταξύ των παραγωγών ενέργειας αυτή την εβδομάδα, ήταν πώς να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μακροπρόθεσμα


Looney: Η BP θα γίνει μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρία

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της BP, της ExxonMobil, της Chevron, της Occidental Petroleum και της ConocoPhillips μίλησαν για τη μετάβαση της βιομηχανίας σε έναν κόσμο χαμηλότερου άνθρακα.
Η Διευθύνων Σύμβουλος της Occidental Petroleum, VIcki Hollub, δήλωσε στο συνέδριο ότι στόχος της είναι να παράγει καθαρό πετρέλαιο μηδενικού άνθρακα. Είπε ότι σε 15 έως 20 χρόνια, η Occidental θα είναι εταιρεία διαχείρισης άνθρακα και όχι απλώς εταιρεία πετρελαίου.
Ο άνθρακας, ένα υποπροϊόν των ορυκτών καυσίμων, κατηγορείται για την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής «Tο καλό είναι ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Biden κατανοούν και γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η δέσμευση άνθρακα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Hollub. «Το ξέρουν αυτό. Πιστεύω ότι θα λάβουν μέτρα για να το αντιμετωπίσουν. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτούς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια τεράστια διαφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνουμε ηγέτης στον κόσμο. "

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει ήδη προχωρήσει προς ένα καθαρότερο μέλλον, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ ξεφεύγουν από τις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Trump. Ο Biden επανέφερε αμέσως τις ΗΠΑ στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού. Δημιούργησε επίσης τη θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για το κλίμα και όρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών John Kerry στην θέση. Το συνέδριο CERAWeek του περασμένου έτους ακυρώθηκε λόγω πανδημίας και η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bernard Looney δήλωσε στο συνέδριο ότι αναμένει περίοδο άνθησης μετά την έναρξη εμβολίων που θα οδηγήσει σε ευρεία ανοσία από τον Covid.
Εν τω μεταξύ, εστιάζει την εταιρεία στο μέλλον. «Αποφασίσαμε να αγκαλιάσουμε πραγματικά αυτήν την ενεργειακή μετάβαση περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως κάποια απειλή για τις βασικές μας επιχειρήσεις», είπε στο συνέδριο. Η BP έχει επεκταθεί στον τομέα της αιολικής και άλλης τεχνολογίας και ο Looney λέει ότι θα είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας στο μέλλον, και όχι μια διεθνής εταιρεία πετρελαίου.

O πράσινος ανταγωνισμός θα μεταφερθεί στις εταιρίες του Κόλπου

Ο Stewart Glickman, αναλυτής ενέργειας της CFRA, δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες για τον άνθρακα και εργάζονται σκληρά για να πάρουν πίστωση από τους επενδυτές.
«Αυτή είναι μια απτή διαφορά που δεν είδαμε πριν. Επιταχύνονται και σίγουρα ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο στο μάρκετινγκ των προσπαθειών τους για τη δέσμευση άνθρακα και ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πριν από το 2018, δεν θα ακούγατε τίποτα γι 'αυτό », είπε. Ο Glickman είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν τελικά να ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους.
Οι επενδύσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στη διακυβέρνηση αποτέλεσαν επίσης μεγάλο παράγοντα αλλαγής. «Όλο και περισσότερα δολάρια που διαχειρίζονται φαίνεται να ακολουθούν κάποια παραλλαγή της στρατηγικής ESG.», είπε ο Glickman. "Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες στο παρελθόν δεν έχουν κάνει αρκετά για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα."
Μόνο το 2020, τα ESG προσέλκυσαν 51,1 δισεκατομμύρια δολάρια νέων χρημάτων, σύμφωνα με τη Morningstar.

«Είναι ένας αγώνας για επιβίωση στον κόσμο του ESG. Δεν είναι αρκετό τώρα να είναι το φθηνότερο βαρέλι », δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα commodities στην RBC. «Πρέπει να είσαι το πιο πράσινο βαρέλι τώρα. Ο ενεργειακός τομέας S&P σημείωσε άνοδο λιγότερο από 4% τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, έχει αυξηθεί 30% φέτος." Η Croft είπε ότι ο ανταγωνισμός για την καθαρότερη ενέργεια θα οξυνθεί ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ενάντια στους κρατικούς αντιπάλους του Κόλπου από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Αυτό είναι κάτι που οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου προσπαθούν να αναδείξουν ως πλεονέκτημα. Όχι μόνο είμαστε οι φθηνότεροι, αλλά και οι πιο πράσινοι», είπε.


Woods (Εxxon): Θα βοηθήσει κανονιστικό πλαίσιο για το μηδενικό αποτύπωμα

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε δύο αλλαγές στη θέση του διοικητικού συμβουλίου τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή και υποστηρικτή της ESG, Jeff Ubben, σε ένδειξη ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις αλλαγές που την επιβαρύνουν καθώς ο κόσμος κινείται προς καθαρότερη ενέργεια. Τα ερωτήματα που τίθενται από τους επενδυτές είναι τα εξής:
«Νομίζω ότι η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω. Πώς φαίνεται να οδηγεί την επιχείρηση πώς είναι ο ισολογισμός σας; Πώς είναι η λειτουργική σας ταμειακή ροή; Μπορείς να διατηρήσεις το μέρισμα σου; Είστε σε θέση να αποκτήσετε την παραγωγή που θέλετε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πάρα πολλά σε όρους capex ; "
Αυτά είναι πρώτα απ 'όλα όσον αφορά το τι θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές. Αλλά θέλουν να μάθουν για την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Exxon και για τις λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τις οποίες συζήτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods.


Η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο τιμών της στα 61 $ από 59 $. Οι αναλυτές της Goldman δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα θέλουν να ακούσουν για τα σχέδια παραγωγής της Exxon, το capex και τον αντίκτυπο των καταιγίδων του Τέξας.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές αναζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων άνθρακα, καθώς και τη θέση της για επιτυχία την επόμενη δεκαετία στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman. Ο Woods είπε ότι η εταιρεία σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της για τον άνθρακα και κερδίζει δυναμική. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το ρόλο της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί για να υπάρξει οικονομική αποτελεσματικότητα  και υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να τοπθετηθούν. «Κάνουμε έρευνα για πάνω από μια δεκαετία σχετικά με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, για να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο οικονομικό, πιο αποτελεσματικό, για να μας επιτρέψουν να συλλάβουμε τις εκπομπές που παράγονται ακόμα και σε βιομηχανικές εφαρμογές», δήλωσε ο Woods.

Επεσήμανε ότι ένας κυβερνητικός ρόλος θα ήταν χρήσιμος για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου που θα μπορούσε να προσφέρει στον κλάδο τη βεβαιότητα, ώστε να μπορεί να κάνει τις κατάλληλες επενδύσεις. «Η εδραίωση τιμολόγησης της αγοράς για τον άνθρακα θα είναι πολύ σημαντική, για να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις της αγοράς για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2. Θα έλεγα επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιλέξει νικητές και ηττημένους.», είπε. Οι πιστώσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από επιχειρηματικές περιοχές όπου είναι δυνατόν να μειωθεί ο άνθρακας και να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση περιοχών όπου είναι πιο δύσκολη η μείωση εκπομπών.

Occidental: Καθαρό πετρέλαιο μηδενικού άνθρακα χρειάζεται ο κόσμος

Η Hollub είπε ότι αναμένει από την Occidental να παράγει τελικά καθαρό πετρέλαιο μηδενικού άνθρακα. «Αυτό που πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Αυτό που πραγματικά πρέπει να συζητήσουμε είναι η εξάλειψη των εκπομπών και εάν μπορούμε να παρέχουμε και θα το κάνουμε », είπε. «Το καθαρό πετρέλαιο μηδενικού άνθρακα είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και ο κόσμος δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους… της συμφωνίας του Παρισιού χωρίς να βοηθά η βιομηχανία πετρελαίου. Μπορούμε να είμαστε ηγέτες σε αυτό. "

H Hollub είπε ότι η Occidental βοηθά άλλες εταιρείες να μειώσουν τον άνθρακα. Επεσήμανε ότι η Occidental έχει εγγραφεί για να πάρει άνθρακα από δύο σχέδια αιθανόλης και να την «παγώσει» στη λεκάνη Permian. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να πάρει CO2 από ένα εργοστάσιο χάλυβα στο Κολοράντο και να το παγώσει στο Permian. «Θα οικοδομήσουμε την μεγαλύτερη εγκατάσταση άμεσης δέσμευσης εκπομπών αερίου στο Permian και θα συνεργαστούμε με την United Airlines, επειδή έχουν επίσης μια δέσμευση και εστίαση στο να φτάσουν στο μηδέν μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης