Wood Mackenzie: Στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2029 το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υπεράκτιων αιολικών

Wood Mackenzie: Στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2029 το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υπεράκτιων αιολικών
Πρωτιά της Ευρώπης, προβλέπει η έκθεση
Σχετικά Άρθρα

Κατά 16% αναμένεται να αυξηθεί σε ετήσια βάση η παγκόσμια αγορά των υπεράκτιων αιολικών ως προς την λειτουργία και την συντήρησή τους (O&M) και να φθάσει τα 10 δις. ευρώ έως το 2029, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Wood Mackenzie. Η Ευρώπη θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά O&M ανά περιοχή, φθάνοντας τα 6,6 δισ. δολάρια έως το 2029.

Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως η μεγαλύτερη μοναδική αγορά αιολικής και υπεράκτιας ενέργειας, με ανάπτυξη 41 GW κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, με συνολική χωρητικότητα 49 GW. Όπως αναφέρει η Wood Mackenzie, «σε συνδυασμό με τη λήξη των εθνικών επιδοτήσεων για την αιολική ενέργεια, οι υπεράκτιες επιχειρήσεις στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις» για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των έργων τους».

Το μέλλον

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική αγορά Ο & Μ δεν διαθέτει εμπειρία σε μακροπρόθεσμα ζητήματα. Σήμερα 1,8G W παγκόσμιας χωρητικότητας λειτουργούν για πάνω από 10 χρόνια. Μέχρι το 2029, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί 11 φορές στα 20 GW. Μέχρι τότε, το 90% του επιχειρησιακού στόλου, που ισοδυναμεί με 165 GW, δεν θα έχει συμπληρώσει δέκα έτη ζωής.

Ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie, Shimeng Yang, δήλωσε: «Περιμένουμε να δούμε τις στρατηγικές O&M να αναπτύσσονται για έργα με υψηλές επιδοτήσεις, οι οποίες θα παρουσιάζουν εξελίξεις κοντά στην ακτή και μικρότερες τουρμπίνες ώστε να ταιριάζουν στο νέο τοπίο της αγοράς που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανεμογεννήτριες και επιδοτήσεις. Καθώς μεγαλώνει η συνολική αγορά O&M, αυτές οι αλλαγές θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες τόσο για τους υπάρχοντες όσο και για τους νέους παίκτες στον υπεράκτιο αιολικό τομέα».

Τέλος, έγινε αναφορά στον σχεδιασμό και τις καινοτομίες που απαιτούνται για τις νέες τουρμπίνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ερευνητής της Wood Mackenzie, Finlay Clark σημείωσε ότι: «Οι καινοτομίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή που προσαρμόζουν την ταχεία αύξηση της χωρητικότητας τουρμπίνας πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξίσου καινοτόμες πρακτικές Ο & Μ, καθώς η πολυπλοκότητα του στροβίλου και η κλίμακα του έργου συνεχίζουν να αυξάνονται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης