Από τη Silicon Valley η νέα γεννήτρια χωρίς ανάφλεξη μπαίνει στην ενεργειακή αγορά

Από τη Silicon Valley η νέα γεννήτρια χωρίς ανάφλεξη μπαίνει στην ενεργειακή αγορά

Η «γραμμική γεννήτρια» της Mainspring Energy λειτουργεί με αέριο ή υδρογόνο

 

Η Startup Mainspring Energy Inc. έχει συνάψει συμφωνία 150 εκατομμυρίων δολαρίων με μια μονάδα της NextEra Energy Inc. για να αναπτύξει τεχνολογία παραγωγής ενέργειας που θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg ονομάζεται «γραμμική γεννήτρια», χρησιμοποιεί μια αντίδραση χωρίς ανάφλεξη αέρα και καυσίμου για να μετακινήσει τους μαγνήτες μπρος-πίσω μέσα από πηνία χαλκού, δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι γεννήτριες της Mainspring είναι η τελευταία τεχνολογία που στοχεύει επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να παράγουν τη δική τους ισχύ ταυτόχρονα, προστατεύοντας τους από διακοπές όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα το Τέξας και την Καλιφόρνια.
Συσκευασμένες σε μονάδες, τύπου κουτιού μεγέθους χώρου στάθμευσης, μπορούν να αυξήσουν την πλήρη ισχύ εντός δευτερολέπτων και να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο, βιοαέριο ή υδρογόνο, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερου άνθρακα.

Νέα τεχνολογία

Η NextEra Energy Resources, μια από τις μονάδες του μεγαλύτερου παραγωγού αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, σχεδιάζει να τοποθετήσει τις γεννήτριες στις εγκαταστάσεις των πελατών της.
Η ευκαιρία να αξιοποιηθεί το εκτεταμένο δίκτυο πελατών της NextEra θα ενίσχυε κάθε εκκίνηση. Αλλά για τη Mainspring, η εισαγωγή θα μπορούσε να είναι διπλά σημαντική, πείθοντας τους πιθανούς της πελάτες να δοκιμάσουν μια τεχνολογία που δεν έχουν ξανακούσει στο παρελθόν.
«Είναι ένας πολύ νέος τύπος παραγωγής», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Shannon Miller σε συνέντευξή του. «Συχνά συνηθίζουμε να είναι κινητήρας ή κυψέλες καυσίμου. Τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά. Η πρόταση είναι διαφορετική. "

Οι γεννήτριες της Mainspring πιθανότατα θα προσελκύσουν τους ίδιους πελάτες που αγοράζουν επί του παρόντος κυψέλες καυσίμου, αλλά οι τεχνολογίες είναι αρκετά διαφορετικές.
Αντί της ηλεκτροχημικής αντίδρασης μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου, η γεννήτρια βασίζεται σε μια αντίδραση χαμηλής θερμοκρασίας πεπιεσμένου καυσίμου και αέρα που οδηγεί γραμμικούς άξονες μπρος-πίσω μέσω πηνίων χαλκού.
Δύο γεννήτριες συσκευασμένες μαζί σε ένα μόνο δοχείο μήκους 20 ποδιών μπορούν να παράγουν 250 κιλοβάτ ηλεκτρισμού. Μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα κτίριο ή να συνδεθούν απευθείας στο δίκτυο.

«Η Mainspring είναι σε θέση να ενσωματώσει καθαρή, επιτόπια παραγωγή τόσο με ανανεώσιμες πηγές όσο και με το δίκτυο, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη διάθεση αυτού του καινοτόμου προϊόντος στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωση τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της NextEra Energy Resources John Ketchum.

Eξοικονόμηση ενέργειας

Η εταιρεία της Silicon Valley έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως οι Bill Gates, Equinor Ventures, KCK, Khosla Ventures και American Electric Power Co., δήλωσε ο Miller. Η εταιρεία ανέφερε ότι μια εθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει συμφωνήσει να εγκαταστήσει τις γεννήτριες σε 30 καταστήματα.
Ο Miller εκτιμά ότι ένα τυπικό μανάβικο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 10% έως 20% ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη γεννήτρια, σε σύγκριση με το κόστος της αποκλειστικής στήριξης στο δίκτυο.
Πιλοτικές εφαρμογές με πολλές εταιρείες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την Mainspring.

Ο Mark McCullough, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της American Electric Power, δήλωσε ότι η εταιρεία του εντυπωσιάστηκε με το χαμηλό κόστος της γεννήτριας, τις χαμηλές εκπομπές και την «ικανότητα αποστολής», την ικανότητα παροχής ενέργειας όποτε χρειάζεται. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξαρτώνται από τον καιρό και την ώρα της ημέρας, ενώ οι κυψέλες καυσίμου, είπε, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από τη γεννήτρια για να φτάσουν σε πλήρη ισχύ. «Όλα γίνονται σε ένα πολύ χρήσιμο μηχάνημα, με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο McCullough. "Αυτό μας προσφέρει μερικές λύσεις για διάφορες περιπτώσεις χρήσης."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης