Φυσικό Αέριο

Ιδιωτικοποιήσεις: Προς Ιούνιο η ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά το καλοκαίρι η Εμπορίας

Ιδιωτικοποιήσεις: Προς Ιούνιο η ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά το καλοκαίρι η Εμπορίας
Θα πουληθεί και το ποσοστό της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ παράλληλα με το σύνολο των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε ¨πάγωμα¨ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέχρι να τελεσεδικήσει η δικαστική διένεξη με την ELFE προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς αποτιμά ως υψηλό τον κίνδυνο να καταλήξει σε ναυάγιο εάν συνεχιστεί με αυτό το βαρίδι στην πλάτη.

Δεδομένου ότι η δικάσιμος των δύο εφέσεων που άσκησαν αμφότερες ELFE και ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσει πριν τα τέλη του έτους.

Όπως είναι ήδη γνωστό η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιριών συνδέεται με τον τρόπο τιμολόγησης της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων από τη ΔΕΠΑ, ο οποίος υπολογιζόταν με τις τιμές του πετρελαίου και όχι με βάση τις τιμές στη spot αγορά του φυσικού αερίου.

Έτσι ενώ η ΔΕΠΑ είχε δημιουργήσει απαιτήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ έναντι της ELFE από ανεξόφλητες οφειλές προμήθειας φυσικού αερίου, η τελευταία προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο με απόφασή του περιόρισε την οφειλή στα 60 εκατ. ευρώ κρίνοντας ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης της ΔΕΠΑ ήταν καταχρηστική.

Πιθανή δικαίωση της ELFE στο Εφετείο ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις από όλους τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν αναλαμβάνει χωρίς διευθέτηση κανένας από τους υποψήφιους επενδυτές. 

Υπέρ μιας «καθαρής» λύσης ο Κώστας Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα τάσσεται υπερ μιας καθαρής λύσης γι αυτό και οι οδηγίες που φέρεται να έδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης είναι να προσανατολιστεί σε παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών αφού τελεσφορήσει η δικαστική διαμάχη με την ELFE.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη αξιολογήθηκε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για μετά το Πάσχα και πιθανότατα για τον Ιούνιο.

Υπουργείο και ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν ότι η ένταση της πανδημίας στη χώρα μας προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στις μετακινήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την φυσική παρουσία τους στο VDR της εταιρίας, ενώ η μεσολάβηση των εορτών του Πάσχα μεταφέρει την νέα προθεσμία για τον Ιούνιο. 

Οι νέες προθεσμίες θα οριστικοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις επόμενες ημέρες. Ένα ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών είναι το πώς θα διατεθεί προς πώληση το ποσοστό (49%) που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει αποφασίσει την απόσυρσή της από τα δίκτυα διανομής.

Η φόρμουλα που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και στην οποία φέρονται να καταλήγουν οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι η από κοινού πώληση και του ποσοστού της ENI με τo σύνολο των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, δυνατότητα που έχει προβλέψει η προκήρυξη του TAΙΠΕΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης