Τελευταία Νέα

Γιατί κυριάρχησε η «πράσινη»ενέργεια στην Ισπανία το 2020 - Ρεκόρ και Covid

Γιατί κυριάρχησε η «πράσινη»ενέργεια στην Ισπανία το 2020 - Ρεκόρ και Covid
Πρωτιά για την αιολική ενέργεια

Από τις ΑΠΕ προήλθε το 2020 το 44% ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2019. Οι ισοδύναμες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται κατά 27,8%, φθάνοντας στη χαμηλότερη τιμή από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία (2007).

Πρόκειται για δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Red Eléctrica de España (REE) στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και της Δημογραφικής Πρόκλησης. Για τον πρόεδρο της Red Eléctrica, Beatriz Corredor, «η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών στο ιστορικό μέγιστο επιτεύχθηκε με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας του ηλεκτρικού εφοδιασμού. Ένας στόχος που επιτεύχθηκε, ακόμη και σε στιγμές τόσο εξαιρετικές όσο εκείνες που βίωσαν τον προηγούμενο χρόνο, που έθεσαν σε πρόκληση τη λειτουργία του συστήματος ».

«Κατά τη διάρκεια του 2020 συνεχίσαμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να επιταχύνουμε, με ομαλό τρόπο, την ενεργειακή μετάβαση, προωθώντας την αύξηση της εγκατεστημένης ικανότητας των ανανεώσιμων τεχνολογιών, αλλά και την εισαγωγή και ανάπτυξη άλλων θεμελιωδών συστημάτων για την ενεργειακή μετάβαση, όπως αποθήκευση, ανανεώσιμη ενέργεια υδρογόνου, ενέργεια και κοινότητες πολιτών, αυτοκατανάλωση, βιώσιμη κινητικότητα ή ψηφιοποίηση δικτύων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης.

Ρεκόρ αιολικής ενέργειας

Η έκθεση επισημαίνει το ρεκόρ παραγωγής που επιτεύχθηκε από την αιολική ενέργεια, υπεύθυνη για περισσότερο από το 1/5 της ετήσιας παραγωγής, και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία κατέγραψαν 65 % αύξηση σε σύγκριση με τις τιμές του 2019. Αυτές οι δύο ανανεώσιμες τεχνολογίες ευθύνονται για το 21,9% και το 6,1% της ηλεκτρικής ενέργειας στη της Ισπανίας.

Στα χαμηλά ο άνθρακας

Ο άνθρακας, του οποίου η παραγωγή μειώθηκε κατά 60,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έφτασε στη χαμηλότερη συμμετοχή του στο μείγμα το 2020, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 2% της εθνικής παραγωγής. Η παρακμή αυτής της τεχνολογίας, η οποία το 2007 δημιούργησε το 1/4 του συνόλου στη χώρα υπογραμμίζει την πρόοδο της διαδικασίας απανθρακοποίησης που συνεχίζεται μέσω της οικολογικής μετάβασης.

Eπιπτώσεις της πανδημίας


Οι άμεσες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 αντικατοπτρίζονται επίσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φέτος μειώθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας τα 249.819 GWh. Σύμφωνα με τα συστήματα, oι Βαλεαρίδες και των Κανάρια Νησιά υπέφεραν περισσότερο αυτή την πτώση: καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, στις Βαλεαρίδες Νήσους η ζήτηση μειώθηκε κατά 19,2%, ενώ στις Κανάρια Νησιά  η μείωση υπολογίστηκε σε 10,5 %, συγκρίνοντας πάντα με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης