Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Επιστολές ΤΑΪΠΕΔ για ΔΕΠΑ Εμπορίας - Έξω οι Κινέζοι από τον ΔΕΔΔΗΕ

Επιστολές ΤΑΪΠΕΔ για ΔΕΠΑ Εμπορίας - Έξω οι Κινέζοι από τον ΔΕΔΔΗΕ
Παραμένει το "αίνιγμα" της ELFE - Θολό τοπίο και για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Και επισήμως πλέον μπήκε στη «βαθιά κατάψυξη» ο διαγωνισμός για τη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο οποίος σύμφωνα με επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τους ενδιαφερόμενους μετατίθεται για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ανάλογη προβλέπεται ότι θα είναι και η εξέλιξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Υποδομών αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Σε ότι αφορά δε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι από τη short list θα κοπούν με βεβαιότητα οι δύο κινεζικές εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση.

Για την ΔΕΠΑ Εμπορίας η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς του υποψηφίους αναφέρει ότι η διαδικασία τίθεται σε αναστολή (suspension) ως το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Πάντως δεν προσδιορίζεται πότε ακριβώς θα επανεκκινήσει, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τα επτά σχήματα που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι: η κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, το σχήμα MOTOR OIL – ΔΕΗ, η  MYTILINEOS, καθώς και η MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas, η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η  C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου).

Η διαμάχη με την ELFE και η πανδημία «βάρυναν» το κλίμα

Το «πάγωμα» της εν λόγω ιδιωτικοποίησης είναι ήδη γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αφού οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι αναβολές έναρξης της δεύτερης  φάσης του διαγωνισμού για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών είχαν ήδη διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα.

Τα σοβαρά προβλήματα, όπως η δικαστική διαμάχη με την εταιρία “Ελληνικά Λιπάσματα” (ELFE), που μπορεί ανάλογα με την τελική της έκβαση να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την εταιρία και η διαχείριση της option της ΔΕΗ για την εξαγορά ως το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνδυασμό με το βαρύ οικονομικό κλίμα λόγω της πανδημίας, αλλά και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις είχαν προϊδεάσει την αγορά για την έκβαση της υπόθεσης.

Άλλωστε πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν ανιχνεύσει διστακτικότητα από τους πωλητές και κατά το διάρκεια του due diligence.

Παράλληλα, εξάλλου καταγράφεται μία γενικότερη απροθυμία, η οποία πιθανώς να συνδέεται με ορισμένους από τους ίδιους τους υποψήφιους αγοραστές και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης