Τελευταία Νέα

Γεφυρώνεται το χάσμα επενδύσεων σε ΑΠΕ και πετρέλαιο - Οι επιλογές των Saudi Aramco, ExxonMobil

Γεφυρώνεται το χάσμα επενδύσεων σε ΑΠΕ και πετρέλαιο - Οι επιλογές των Saudi Aramco, ExxonMobil
Αναθεωρούνται οι στρατηγικές των εταιρειών ως προς την επιλογή των επενδύσεων

Αρκετές είναι πλέον οι παγκόσμιες πετρελαϊκές εταιρείες που μειώνουν τις δαπάνες τους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στρέφοντας το επενδυτικό τους ενδιαφέρον προς τις ΑΠΕ.

Αναμφισβήτητα, η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε τη συγκεκριμένη τάση, καθώς κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου έχουν χάσει περισσότερα από 100 δισ. δολ. από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Μάρτιο.

Οι εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι εταιρείες, όπως η Exxon ή η Aramco που δεν εργάζονται για να διαφοροποιηθούν σε άλλες μορφές ενέργειας επικεντρώνονται στις πηγές παραγωγής με το χαμηλότερο κόστος και δεν αναζητούν νέες πηγές.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Saudi Aramco ανέφερε το περασμένο σαββατοκύριακο μείωση των καθαρών κερδών κατά 44% εξαιτίας του COVID. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι το τρέχον έτος θα μειώσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι εφικτή η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου μέχρι τουλάχιστον το 2022.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η ExxonMobil. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε περικοπή δαπανών παρόμοιου μεγέθους νωρίτερα αυτό το μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε δραστηριότητες «ανάντη» (εύρεση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου) μειώθηκαν κατά σχεδόν 1/3 το 2020, σύμφωνα με νέα ανάλυση της ερευνητικής εταιρείας Rystad Energy.


3111.JPG

Νέα ρεκόρ

Παράλληλα, οι δαπάνες για ηλιακά και αιολικά πάρκα δημιουργούν νέα ρεκόρ και πιο γρήγορα. Το 2019, οι παγκόσμιες δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σχεδόν 60% κάτω από τα ανάντη πετρέλαιο και φυσικό αέριο. το 2021, το χάσμα προβλέπεται να είναι μόλις 22%, ανέφερε η Rystad. Οι δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιθανότατα θα αυξηθούν λίγο μετά την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά το χάσμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς οι εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν τη μακροπρόθεσμη συρρίκνωση της αγοράς τους.

Τέλος, οι ΑΠΕ διανύουν μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης καθώς το κόστος μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται για ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα. Μια ξεχωριστή πρόβλεψη τον Ιανουάριο από την εταιρεία IHS Markit προέβλεπε ότι η παγκόσμια ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να υπερβεί το φυσικό αέριο έως το 2023. Εάν τελειώσει η εποχή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων, η εποχή των Big Renewables μόλις ξεκινά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης