Τελευταία Νέα

Έκθεση της EASE: Διπλασιασμός της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας το 2021

Έκθεση της EASE: Διπλασιασμός της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας το 2021
Μεγάλη «ανάσα» από την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να φτάσει τις 3000 ΜWh το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποθήκευση Ενέργειας (EASE).

Η έκθεση, που εκπονήθηκε με την ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Delta-EE, διαπίστωσε ότι οι νέες βοηθητικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τον διπλασιασμό της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας σε σύγκριση με τα επίπεδα εγκαταστάσεων του 2020 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βασικές αγορές που οδηγούν την ανάπτυξη είναι η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία, σύμφωνα με την έκθεση.

Αισιοδοξία για το 2021

Κοιτώντας μπροστά, το 2021 φαίνεται «ιδιαίτερα ισχυρό» για τον κλάδο με άνοιγμα νέων βοηθητικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και εθνικοί στόχοι που υποστηρίζουν περαιτέρω τα περιφερειακά έργα, ανέφερε η έκθεση.

Ειδικότερα, το EMMES υπογραμμίζει την ισχυρή απόδοση της αγοράς με νέες υπηρεσίες εξισορρόπησης και βοηθητικές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την σκανδιναβική περιοχή, που υποστηρίζουν τη ζήτηση για έργα αποθήκευσης σε επίπεδο δικτύου μεγαλύτερης διάρκειας.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο ανάκαμψης EU COVID-19 ύψους 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να προσφέρει «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης.

Νέοι στόχοι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αναπτύξει μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας της ΕΕ που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα κίνητρα στην αγορά και να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής αποθήκευσης ενέργειας και ευελιξίας της Delta-EE, Jon Ferris, δήλωσε: «Η έκθεση του προηγούμενου έτους έδειξε ότι η ανάπτυξη της αγοράς σταμάτησε, ιδίως για τον τομέα των μετρητών, οπότε το γεγονός ότι ανέκαμψε στη μέση της πανδημίας είναι αξιοσημείωτο. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στον τομέα θα επιταχυνθεί, καθώς η βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές, ιδίως για την αποθήκευση και η αυξανόμενη ικανότητα των μπαταριών συμβάλλουν σε πακέτα πράσινης ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης