Ενέργεια

Ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ενέργεια το 2021 – Έφθασαν τα 111,4 δισ. δολ. έως τις 18/3

Ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ενέργεια το 2021 – Έφθασαν τα 111,4 δισ. δολ. έως τις 18/3

Πρωταγωνιστής ο ενεργειακός τομέας του Καναδά

 

Ρεκόρ καταγράφουν οι  παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2021 με τον Καναδά να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από τις βελτιωμένες προσδοκίες τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters η έκρηξη των συμφωνιών υπογραμμίζει την επιθυμία του καναδικού ενεργειακού τομέα να αναπτυχθεί για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων. Αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι οι μικρότερες εταιρείες στοιχηματίζουν σε οικονομίες κλίμακας.
«Καθώς οι αγορές χρηματοδότησης έχουν «ανοίξει» μετά την ανάκαμψη των τιμών των βασικών προϊόντων, θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές περιουσιακών στοιχείων και πολύ περισσότερες εταιρείες παρόμοιου μεγέθους θα ενώνονται», δήλωσε ο Luke Gordon, επικεφαλής των καναδικών συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Goldman Sachs.

Η προτεινόμενη συγχώνευση ύψους 478 εκατομμυρίων δολαρίων της Tervita Corp από τον πάροχο πετρελαϊκών υπηρεσιών Secure Energy Services ανέβασε τις ενεργειακές συμφωνίες στο ρεκόρ των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Οι συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας στον Καναδά αποτελούν το 16,2% των παγκόσμιων deal ύψους 111,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους έως και την 18η Μαρτίου, το υψηλότερο ποσό από το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ενώ η ετήσια δραστηριότητα των ΗΠΑ ανήλθε σε 26,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν κάτω από το ρεκόρ 83,6 δισεκατομμύρια δολάρια του 2017. Οι επενδυτές ενθαρρύνουν τις συμφωνίες, με την μετοχή των αγοραστών να ανεβαίνει συνήθως μετά τις ανακοινώσεις.

Οι μετοχές της Secure αυξήθηκαν κατά 10% από τότε που προτάθηκε η συγχώνευση, ξεπερνώντας τον δείκτη ενέργειας του Καναδά, ο οποίος υποχώρησε κατά 3% την ίδια περίοδο.

Κερδισμένες οι μικρότερες εταιρείες

Ο Stephen Duench, αντιπρόεδρος και διευθυντής χαρτοφυλακίου στην AGF Investments Inc, δήλωσε ότι πολλές από τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης με χρέη έχουν καλά περιουσιακά στοιχεία και οι συμφωνίες εξαγορών και συγχώνευσης τις βοηθά να "ξεκλειδώσουν" την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
«Είχαμε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στις αγορές και στον τομέα της ενέργειας» πρόσθεσε.

Ο Grant Fagerheim, διευθύνων σύμβουλος της Whitecap Resources, μιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Κάλγκαρι, αναμένει να συνεχιστεί η συγκέντρωση.
«Αυτό που περιμένουμε είναι ένα αυστηρότερο πιστωτικό περιβάλλον, με λιγότερους δανειστές και υψηλότερο κόστος χρέους», επεσήμανε.

Τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνονται καθώς οι τράπεζες επανεκτιμούν την διάθεση κινδύνου για μικρότερους παραγωγούς, δήλωσε ο Fagerheim. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι παραγωγοί θέλουν να αναπτυχθούν.

Η Whitecap πραγματοποίησε δύο συμφωνίες το δεύτερο εξάμηνο του 2020 χρησιμοποιώντας μετοχές για να αγοράσει τους αντιπάλους της Nal Resources και TORC Oil & Gas, οι οποίες της επέτρεψαν να μειώσει το χρέος, δήλωσε ο Fagerheim.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλά του προηγούμενου έτους σημαίνει ότι περισσότερες εταιρείες έχουν κίνητρα να προχωρήσουν σε συμφωνίες. «Το βιολογικό μοντέλο ανάπτυξης είναι νεκρό», δήλωσε ο Adam Waterous, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής private equity, Waterous Energy Fund, η οποία ολοκλήρωσε αυτό το μήνα την εξαγορά της Osum Oil Sands Corp έναντι 171 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (137 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). «Εάν οι καναδικές εταιρείες θέλουν πρόσβαση σε αμερικανικά κεφάλαια  πρέπει να κερδίσουν κλίμακα», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης