Τελευταία Νέα

ΔΕΠΑ: Επιταχύνει για προσύμφωνα πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

ΔΕΠΑ: Επιταχύνει για προσύμφωνα πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Τα προσύμφωνα θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης

Προσύμφωνα πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές επιδιώκει να εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της για άνοιγμα και στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς πέραν αυτής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η εταιρία πραγματοποιεί ήδη επαφές με μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκοντας να εξασφαλίσει προσύμφωνα αγοράς της ενέργειας που θα παράγει από τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ, με στόχο να διεκδικήσει καλύτερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου, την είσοδό της στην αγορά των ΑΠΕ, με πρώτο βήμα την εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας North Solar AE, η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 499,61 MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών έργων που βρίσκονται στη φάση της συμφωνίας όρων σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Aναβάθμιση προφίλ

Η κίνηση αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της να εισέλθει στις ΑΠΕ και να διαφοροποιήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, με βάση το business plan της περιόδου 2020-24.
Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στην αγορά, κυρίως διότι η εξαγορά ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της από το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν προβληματισμό για την αλλαγή των δεδομένων της εταιρίας, την ώρα που σχεδόν ολοκληρωνόταν το due diligence.

Πάντως κύκλοι της ΔΕΠΑ σχολιάζοντας τις συζητήσεις αυτές σημείωναν ότι η είσοδος στις ΑΠΕ αναβαθμίζει το προφίλ και τις προοπτικές της εταιρίας, η οποία οφείλει να ακολουθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, ανεξαρτήτως των σχεδίων αποκρατικοποίησης τα οποία, ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρα.

Βεβαίως πλέον το όλο project της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ανασταλεί και επισήμως έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 με επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  

 Ας σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τη πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (που μπορεί να φθάσει και στο 100% αν τελικώς τα ΕΛΠΕ πουλήσουν και το δικό τους μερίδιο 35%) προκηρύχθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ υπάρχει και η προϊστορία της πρώτης απόπειρας αποκρατικοποίησης, που κατέληξε σε αποτυχία, της ενιαίας ακόμα ΔΕΠΑ, πριν από περίπου μία δεκαετία.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες συμφωνίες πώλησης ηλεκτρισμού για μέρος της παραγωγής της εξετάζει και η ΔΕΗ, η οποία μάλιστα διερευνά όχι μόνον τα «πράσινα» PPA αλλά και συμφωνίες διάθεσης ποσοτήτων ρεύματος από το ευρύτερο παραγωγικό της μείγμα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης