Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Oxford Net Zero: Mειοψηφία παγκοσμίως αυτοί που δίνουν στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Oxford Net Zero: Mειοψηφία παγκοσμίως αυτοί που δίνουν στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Τι έδειξε μελέτη σε 4.000 οντότητες του Forbes Global 2.000

 

Ένας νέος παγκόσμιος απολογισμός καθαρών στόχων μηδενικών εκπομπών που καλύπτει 200 ​​χώρες, 1.000 πόλεις και όλες τις επιχειρήσεις του Forbes Global 2000 διαπίστωσε ότι, ενώ η υιοθέτηση στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι ευρέως διαδεδομένη, πολλές από αυτές στερούνται ουσιωδών και βραχυπρόθεσμων φιλοδοξιών.

Σύμφωνα με το Renew Economy έκθεση, από τη Μονάδα Πληροφορικής για την Ενέργεια και το Κλίμα (ECIU) και το Oxford Net Zero, διαπίστωσε ότι από τις περισσότερες από 4.000 οντότητες που ερεύνησαν, 769 (19%) έχουν καθιερώσει καθαρούς στόχους. Αυτό καλύπτει το 61% των συνολικών εκπομπών, το 86% του ΑΕΠ και το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, από αυτούς με καθαρούς μηδενικούς στόχους, μόνο το 60% έχει θέσει ενδιάμεσους στόχους και το 44% έχει δημοσιεύσει ένα σχέδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

"Καθώς το #NetZero είναι στα νηπιακά του χρόνια, είναι πιθανώς αξιοπρεπείς αριθμοί - αλλά εξίσου δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσει", δήλωσε ο ιδρυτής του ECIU Richard Black.

«Ενώ η ταχεία απορρόφηση των καθαρών στόχων είναι ενθαρρυντική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη σαφήνεια από τους φορείς σχετικά με το πώς σκοπεύουν να φτάσουν εκεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πρωταγωνιστές να διευκρινίσουν την προσέγγισή τους στο συμψηφισμό. » δήλωσε ο συν-συγγραφέας, ο Δρ Thomas Hale από το Blavatnik School of Government, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Αυστραλία, Ρωσία και Κράτη του Κόλπου οι καθυστερημένοι

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος της ομάδας «οι καθαρές δεσμεύσεις θα επιτύχουν τον στόχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη 1,5 ° C μόνο εάν τα σχέδια είναι ισχυρά και εφαρμοστούν γρήγορα. Η αποτυχία βελτίωσης της δέσμευσης σε στόχους με καλύτερη διακυβέρνηση και διαφάνεια ενδέχεται να αφήσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις ανοιχτές σε καταγγελίες για «πράσινο ξέπλυμα».

Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης την Αυστραλία ως καθυστερημένη επειδή δεν έχει θέσει στόχο μηδενικών εκπομπών. «Τα έθνη που δεν έχουν ακόμη θέσει στόχους καθαρού μηδενικού έως τα μέσα του αιώνα, όπως η Αυστραλία, η Ρωσία και τα κράτη του Κόλπου, θα πρέπει να το πράξουν, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης καθαρής μηδενικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής όπως ζητείται στη Συμφωνία του Παρισιού».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison εξέφρασε πρόσφατα μια «επιθυμία» για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών πριν από το 2050, αλλά δεν έχει καταρτίσει σχέδιο. Ωστόσο, ο αριθμός των χωρών στον κόσμο που έχουν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει πολιτικές για την επίτευξή τους είναι υψηλός.

Αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι εάν ο Morrison θέσει ένα καθαρό μηδέν έως το στόχο του 2050, θα απαιτηθεί πολύ έλεγχος για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογες προς αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, προτείνει επίσης ότι ο Morrison θα καθιερώσει έναν καθαρό στόχο στο πλαίσιο νέων εργαλείων για την αξιολόγηση, την κριτική και τη μέτρηση της φιλοδοξίας των καθαρών μηδενικών στόχων.

Ένας χάρτης με καθαρούς μηδενικούς στόχους δημοσιεύθηκε το 2020, σε ξεχωριστή μελέτη. Οι στόχοι της Austrlaia είναι αποκλειστικά στόχοι σε επίπεδο πόλης και πολιτείας.

Όσον αφορά τις εταιρείες, η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο το 27% των εταιρειών έχει θέσει στόχους που περιλαμβάνουν το πλήρες φάσμα των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από προϊόντα κατασκευής και εκείνων από τη χρήση προϊόντων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης