Τελευταία Νέα

Ο Biden σχεδιάζει μεγάλη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ύψους 30GW

Ο Biden σχεδιάζει μεγάλη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ύψους 30GW
Στόχος η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η κυβέρνηση του Biden σχεδιάζει να επεκτείνει την αναπτυσσόμενη υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας της χώρας την ερχόμενη δεκαετία ανοίγοντας νέους τομείς για ανάπτυξη, επιτάχυνση των αδειών και ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης έργων.
Το σχέδιο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Προέδρου Biden για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ατζέντα που όπως υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσε να φέρει οικονομική καταστροφή, αλλά οι δημοκράτες εκτιμούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ενώ προστατεύουν το περιβάλλον.

Το σχέδιο για την υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας έρχεται μετά την αναστολή από την διοίκηση του Biden των νέων δημοπρασιών μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, που θεωρείται ευρέως ως πρώτο βήμα για την εκπλήρωση της εκστρατείας του προέδρου για μόνιμη απαγόρευση νέων ομοσπονδιακών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δύο μόνο μικρές υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, υστεροούν σε σχέση με την Ευρώπη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση του προκάτοχου Biden, Donald Trump είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως μια πολλά υποσχόμενη νέα εγχώρια βιομηχανία, αλλά απέτυχε να επιτρέψει οποιαδήποτε έργα.
«Είμαστε έτοιμοι να χορέψουμε», δήλωσε η Εθνική Σύμβουλος Κλίματος, Gina McCarthy, σε μια εικονική συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει τις κινήσεις της διοίκησης.


Ανάπτυξη 30 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας


Το σχέδιο θέτει ως στόχο την ανάπτυξη 30 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας έως το 2030, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει 10 εκατομμύρια σπίτια και να μειώσει 78 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι να ανοίξει μια νέα υπεράκτια ζώνη ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στο New York Bight, μια περιοχή έξω από τις πυκνοκατοικημένες ακτές μεταξύ Long Island, New York και New Jersey, με δημοπρασία μίσθωσης εκεί αργότερα φέτος.
Η βιομηχανία θα απασχολεί άμεσα 44.000 εργαζόμενους έως το 2030 και θα υποστηρίξει 33.000 επιπλέον θέσεις εργασίας υποστήριξης, επεσήμανε η κυβέρνηση, με την υπόσχεση ότι θα ήταν «καλές αμοιβές και δουλειές».
Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε νέα εργοστάσια που θα παράγουν λεπίδες, πύργους και άλλα εξαρτήματα για μαζικές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και σε ναυπηγεία όπου θα κατασκευαστούν τα εξειδικευμένα πλοία που χρειάζονται για την εγκατάσταση τους. Επίσης προβλέπεται ότι η χώρα θα έχει επενδύσεις αναβάθμισης λιμένων που σχετίζονται με υπεράκτια αιολική ενέργεια άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι θα στοχεύσει επίσης στην επιτάχυνση των αδειών έργου, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ανασκοπήσεων, και την παροχή 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσια χρηματοδότηση για υπεράκτια αιολικά έργα μέσω του Υπουργείου Ενέργειας.
Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από μια ομάδα αλιευτικής βιομηχανίας που σημείωσε τη δέσμευση του σχεδίου για μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια για έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του υπεράκτιου ανέμου στην αλιεία. Οι αλιευτικές ομάδες ανησυχούν ότι οι μαζικές τουρμπίνες στον ωκεανό θα επηρεάσουν τις αλιευτικές διαδρομές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος μόνο δύο μικρά υπεράκτια αιολικά πάρκα, το 30-megawatt Block Island Wind Farm στα ανοικτά του Rhode Island και ένα πιλοτικό έργο δύο στροβίλων στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια. Υπάρχουν περισσότερα από 20 GW προτεινόμενων έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η Ευρώπη, αντίθετα, έχει χωρητικότητα άνω των 20 GW και σκοπεύει να επεκτείνει αυτό στο δεκαπλάσιο έως το 2050. Πολλές από τις εταιρείες που αναπτύσσουν έργα στις ΗΠΑ είναι ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανομένης της νορβηγικής Equinor, της δανέζικης Orsted και μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Avangrid, αμερικανικό σκέλος της ισπανικής Iberdrola και οι εταιριών υποδομής της Δανίας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης