Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ.Παναγιωτάκης: Επιτακτική η συντεταγμένη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ

Μ.Παναγιωτάκης: Επιτακτική η συντεταγμένη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ
Ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε με επιχειρήματα γιατί είναι προτιμότερη η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη σε σύγκριση με το φυσικό αέριο

Την συντεταγμένη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ έθιξε ο πρώην πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ στις 18/3 για την απολιγνιτοποίηση, με θέμα «Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση: Προβλήματα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι το εν λόγω ΕΣΕΚ «είναι προβληματικό και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τελεσίδικο. Αν δεν αναθεωρηθεί σύντομα, θα χρειαστούν μέτρα ad hoc για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις  περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Πελοποννήσου, στις οποίες «δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ως δια μαγείας, παρά την όποια μελέτη έχει γίνει σε αυτό το θέμα. Με μια σωστή λιγνιτική παραγωγή που θα κινηθεί στα πλαίσια της αγοράς και περίπου στο ύψος των 160 εκατ. ευρώ, θα επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, αντί να πετάμε σχεδόν 350 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό για φυσικό αέριο».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε με επιχειρήματα γιατί είναι προτιμότερη η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πρώτη θα φτάσει στο 68,5%. Αν είχαμε μόνο αέριο, θα πηγαίναμε στο 73%, αλλά αξίζει τον κόπο; Αξίζει για αυτό το 4,5% να έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να υποκαταστήσουμε τον λιγνίτη με το φυσικό αέριο;

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο κόστος προμήθειας του διοξειδίου του άνθρακα, «των οποίων το κόστος ήταν στα 24-25 ευρώ. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, τα δικαιώματα έπεσαν κάτω από τα 15 ευρώ και η επιχείρηση δεν επωφελήθηκε για λόγους ρευστότητας, για την οποία δεν μπορώ να πω περισσότερα».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα ορυχεία της ΔΕΗ λειτουργούν με κόστος 20 ευρώ/tn και δυστυχώς η τιμή αυτή δεν μειώθηκε γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που μας είχε υποδείξει η Mckinsey το 2017».

Ωστόσο, η ΔΕΗ μπορεί να αποτρέψει αυτή την κατάσταση αν λειτουργήσει ως επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος και όχι ως απλή ιδιωτική επιχείρηση, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. «Πρέπει η ΔΕΗ να καταστήσει ανταγωνιστική την λιγνιτική παραγωγή, κατόπιν πίεσης της κυβέρνησης. Με προσωπική μελέτη αλλά και την συνδρομή στελεχών της ΔΕΗ, βγάλαμε το συμπέρασμα ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι πιο ανταγωνιστική και φθηνή από την τελευταία μονάδα φυσικού αερίου κατά 20-25%. Το ίδιο ανταγωνιστική θα είναι και η Μελίτη και ο Αγ. Δημήτριος. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα, οι βέλτιστες πρακτικές και το σωστό management».

Τέλος, ο τέως πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που πήρε στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και τον ρόλο της ΔΕΗ σ’ αυτές τις περιοχές, εξηγώντας τον προσδιορισμό της Δ. Μακεδονίας ως «ηλεκτρικό ρεζερβουάρ του λιγνίτη».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης