Ενέργεια

Νέα λουκέτα σε μονάδες άνθρακα της Γερμανίας – Ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Νέα λουκέτα σε μονάδες άνθρακα της Γερμανίας – Ο διαγωνισμός της ΡΑΕ
Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038

Προχωρά συντονισμένα ο σχεδιασμός της Γερμανίας για την κατάργηση του άνθρακα, με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας να ανακοινώνει τον διαγωνισμό για την απόσυρση 1.500 MW μονάδων με άνθρακα έως τις 8/12 του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters, στον εν λόγω διαγωνισμό υποβλήθηκαν τρεις προσφορές για τις μονάδες Wilhelmshaven (757 MW) της Uniper, Mehrum (690 MW) της EPH και Deuben (67 MW) της Mibrag.

Ο γενικός στόχος

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038 και να επιτύχει ως επί το πλείστον ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα έως το 2050, αλλά προσπαθεί επίσης να μειώσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις περιφέρειες, στην απασχόληση και στον δημόσιο προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο μιας σειράς προσφορών μεταξύ 2020 και 2027, οι φορείς εκμετάλλευσης καλούνται να δηλώσουν σε ποια τιμή θα ήταν διατεθειμένοι να κλείσουν τα εργοστάσιά τους που χρησιμοποιούν σκληρό άνθρακα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση ορισμένων απωλειών τους.

Η σημαντική παράμετρος

Η ρυθμιστική Αρχή ορίζει μια μέγιστη τιμή ανά MW χωρητικότητας για την κάλυψη του λογαριασμού του δημόσιου τομέα. Η τελική τιμή λαμβάνει υπόψη τις προσφορές των προσφερόντων και τις εκπομπές CO2 των εν λόγω εγκαταστάσεων. Μετά το 2027, η αποζημίωση δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη, επομένως οι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι να υποβάλουν προσφορές όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να αποφύγουν την απώλεια από τους ανταγωνιστές. Συνολικά, τρεις επιτυχημένοι πλειοδότες θα λάβουν μεταξύ μηδέν και 59.000 ευρώ ανά MW, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης