Περιβάλλον

Νέα μελέτη: Η σχέση της Αρκτικής στη διατάραξη των κλιματικών συστημάτων

Νέα μελέτη: Η σχέση της Αρκτικής στη διατάραξη των κλιματικών συστημάτων
Η περίπλοκη αλληλεπίδραση των κλιματικών συνθηκών εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω μελέτη.

H Αρκτική είναι περιοχή του πλανήτη που βιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο τις κλιματικές αλλαγές. Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι πολλαπλάσιος από αυτόν στις υπόλοιπες περιοχές της Γης. Αυτό έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις με κυριότερη την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων σε μόνιμη πλέον βάση, αναμεταδίδει το Bloomberg.

Περίπου 40.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους στη Νέα Νότια Ουαλία τον Μάρτιο μετά από βιβλικές βροχοπτώσεις. Οι πτυχές του κλίματος της Αυστραλίας καθιστούν την ανάλυση της κλιματικής πιο περίπλοκη, αλλά η νέα εργασία επιβεβαιώνει ότι περισσότερο αέριο θερμοκηπίου σημαίνει περισσότερη θερμότητα, υγρότερη ατμόσφαιρα και πιο ακραίες βροχοπτώσεις. O χρόνος των εποχών αλλάζει σχεδόν παντού, με την περίοδο βροχών της Καλιφόρνιας να ξεκινά ένα μήνα αργότερα από ό, τι πριν από 60 χρόνια.

H διατήρηση του στόχου

Η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ° C είναι η καλύτερη επιλογή και ιδέα, ακόμα και αν δεν είναι εφικτή. Η διακοπή της κλιματικής αλλαγής κάτω από τους 2 ° C θα μείωνε δραματικά τον κίνδυνο για τους ανθρώπους στις τροπικές συνθήκες που ωθούν το σώμα πέρα ​​από το «όριο επιβίωσης».

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αποτελούν βασικό κρίκο στα τοπικά οικοσυστήματα. Ανέκαθεν τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ποσοστό των θαλάσσιων πάγων έλιωνε αλλά στην συνέχεια με την μείωση των θερμοκρασιών «επέστρεφαν» στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού και των γύρω θαλάσσιων περιοχών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί θερμότερους χειμώνες και οι χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ του φετινού χειμώνα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα θερμά ρεκόρ. Όμως η περίπλοκη αλληλεπίδραση των κλιματικών συνθηκών εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω μελέτη.

Το παράδειγμα του Τέξας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη να συνδέεται και με τον χιονιά που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο Τέξας, φέρνοντας μαζί του πολικές θερμοκρασίες για τις νότιες ΗΠΑ. Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική ωθεί τους παγωμένους ανέμους του βορρά σε πολύ νοτιότερες περιοχές -ενδεχομένως, ακόμη και μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Πρόκειται για το σύμπτωμα της υπερθέρμανσης της Αρκτικής, οι θερμοκρασίες της οποίας ανεβαίνουν με ταχύτητες διπλάσιες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, διαταράσσοντας τα κλιματικά συστήματα.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO₂ από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9% ετησίως από το 2010-18, λιγότερο από το 1/3  της ετήσιας ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία. Το πανδημικό έτος μείωσε τις ετήσιες εκπομπές CO₂ κατά ένα ιστορικό 7%, αλλά οι εκπομπές του Δεκεμβρίου το 2020 ήταν ήδη υψηλότερες από τον ίδιο μήνα το 2019. Τέλος, το περασμένο έτους κατέδειξε ότι το 2016 ήταν το πιο ζεστό έτος και τα πιο 7 θερμά έχουν σημειωθεί από το 2014 και μετά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης